Prostata: Prepogosto zamolčane težave pri moških

Obsečnica ali prostata je največja pomožna žleza moških spolovil, ki leži v medenici pod sečnim mehurjem, skozi njo pa poteka sečnica. Ob rojstvu tehta le nekaj gramov, v puberteti pa dozori in zraste do svoje normalne velikosti in tehta okoli 20 g.  Svoje delovanje ohrani večji del moškega življenja, glavno funkcijo pa opravi do 40. leta, ko začne postopoma usihati kot pomožni spolni organ. Takrat oziroma že kakšno leto prej se lahko pojavijo tudi prve težave zaradi njenega obolenja.


Težave s prostato pa so za slovenske moške še vedno tabu tema. Zelo malo, po ocenah slovenskih urologov le 20 odstotkov, jih o svojih težavah z njo odkrito spregovori.

Prostata: Kakšen težave imajo moški?

Zato so sredi novembra v Ljubljani  začeli prvo slovensko akcijo ozaveščanja za boljše  zdravje prostate, ki jo je pripravilo Združenje urologov Slovenije. Do maja drugo leto jo bodo izvedli po vsej Sloveniji.

Prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med., s Kliničnega oddelka za urologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je poudaril, da je pri ozaveščanju o boleznih prostate pomembna predvsem preventivna skrb. Dejstvo je, da se po petdesetem letu pri več kot polovici moških pojavijo težave s povečano prostato, na kar vpliva zdravstveno stanje prostate v mlajših letih in  neustrezna skrb za zdravje prostate. Simptomi, ki spremljajo težave, so pogosto mokrenje, težavno mokrenje, počasno in nepopolno praznjenje mehurja, slab in prekinjen curek urina, težave s potenco, pogosta vnetja sečil. Dr. Kmetec poudarja, da je zmotno tudi mišljenje, da prostata povzroča moškim težave predvsem v njihovih starejših letih, kajti pojavijo se lahko že zelo zgodaj in jih spremljajo vse življenje.


Pravočasni pregledi,  pravočasno odpravljanje težav

Zdravniki svetujejo obisk urologa takoj, ko posameznik zazna težave z uriniranjem. Zgodnje odkrivanje bolezni prostate in pravočasno ukrepanje lahko moškim bistveno izboljša kakovost življenja ali celo prepreči napredovanje bolezni. Pravočasni pregledi lahko izključijo bolezen ali jo odkrijejo v fazi, ko je še ozdravljiva. Po petdesetem letu pa priporočajo moškim preventivne preglede pri urologu, četudi  nimajo težav. Obisk zdravnika je tudi brez pojava težav priporočljiv pri petdesetem letu starosti. 

Težave s prostato, bolezni prostate

Bolezni prostate

V mlajših letih se pojavljata predvsem vnetje prostate ali prostatitis in zožanje ali skleroza vratu izhoda mehurja, imenovana tudi Marionova bolezen. Po petdesetem letu starosti pa sta pogostejši bolezni benigna hiperplazija prostate in rak prostate; in več kot 25 odstotkov moških nad to starostjo ima težave, zaradi katerih potrebujejo zdravljenje.

BENIGNA HIPERPANZIJA PROSTATE (nezločesto povečevanje) je najpogostejša bolezen po petdesetem letu starosti, in po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije jo ima okoli 30 milijonov moških po vsej Evropi. To je počasna, vendar kronično napredujoča bolezen in najpogostejši vzrok za neprijetne simptome spodnjih sečil, zaradi česar se kakovost bolnikovega življenja zelo poslabša. Pri tej bolezni pride do razraščanja žleznega tkiva v notranjem delu žleze, in to ovira pretok seča iz mehurja. Pojavijo se značilni znaki, kot je nepopolno praznjenje mehurja in tanek ter obotavljiv začetek odvajanja seča. Ugotovili so, da pri polovici šestdesetletnikov s histološkim pregledom v žlezi dokažejo znake benignega razraščanja žleznega tkiva, pri čemer se klinični znaki bolezni razvijejo le pri polovici od teh. Kirurški poseg je potreben pri nerednem ali prepoznem zdravljenju, ko se razvije okužba v zastalem seču in se v mehurju naredijo kamni. Sicer so pri pravočasnem in rednem zdravljenju zelo učinkovita že zdravila, ki zmanjšajo velikost žleze vsaj za 25 odstotkov, izboljšajo težave pri odvajanju seča in zmanjšajo možnost zapletov, kot sta nenadna zapora seča ali kirurški zaplet.

RAK PROSTATE pa je druga najpogostejša bolezen moških po petdesetem letu, in vsako leto v Sloveniji prizadene skoraj 900 moških. Ta številka se še povečuje. Odkrijejo sicer več kot 70 odstotkov raka v zgodnjem stadiju, a se starostna doba, ko sebolezen pojavlja, vse bolj niža. Zato moškim priporočajo rednepreglede po petdesetem letu, tistim, pri katerih je bolezen prostate v družini, pa že po štiridesetem letu. Rak prostate ne povzročaposebnih težav pri odvajanju seča, razen če ni pridružena še benignahipertrofija, zato je treba bolnike iskati z določanjemvrednosti PSA v krvi in rednimi pregledi. Zdravljenje je odvisno od stopnje bolezni. V začetnem stadiju, ko je bolezenomejena na samo žlezo, je kirurškaodstranitev prostate s semenskimi mešički najpogostejša oblika zdravljenja. Pri napredovali boleznipridejo v poštev predvsem hormonska zdravila, ki zavirajo delovanje moškegaspolnega hormona testosterona v prostati. Z zdravili lahko več letuspešno preprečujejo širjenje bolezni, ne morejo pa je pozdraviti.


Zagotovo pa bi lahko več primerov bolezni odkrili, če bi imeli v Sloveniji program presejanja, a kot so povedali urologi, ga v Sloveniji zaenkrat ne načrtujejo.

Izvajajo pa poseben projekt v Celjski bolnišnici, za katerega dobivajo donatorska sredstva, je povedal prim. mag. Igor Bizjak, dr. med., spec. urolog, predstojnik oddelka za urologijo v bolnišnici Celje. Na pregled k urologu pozivajo moške vseh starosti.

Vprašalnik za pomoč

Pri odkrivanju bolezenskega stanja si lahko moški sam pomaga z diagnostičnim Mednarodnim vprašalnikom o simptomih obolele prostate IPSS (International Prostate Symptom Score). Vprašalnik zajema osem vprašanj, bolnika pa glede na stanje razporedi v enega izmed razredov tveganja obolenj prostate. Vprašalnik se dobi pri urologu, na voljo pa bo tudi ob ogledu modela prostate.

VEČ VSEBIN: