Pripravite enostaven domač balzam za ustnice

Ustnice so veliko bolj občutljive na sušenje kot ostali deli telesa, saj so izpostavljene vsem možnim zunanjim vplivom, zaščitene pa so z zelo občutljivo kožo, ki ima samo od tri do pet celičnih plasti (za primerjavo, koža na obrazu jih ima okrog 16). Verjetno ste že kdaj slišali, da marsikatero mazilo za ustnice, ki ga kupite v trgovini, na dolgi rok ne pomaga prav veliko, saj ustnice v resnici izsuši še bolj, zaradi česar ga morate nanašati spet in spet. Da bi prihranili kakšen evro, se ob tem zabavali ali z domiselnim izdelkom celo obdarili svoje bližnje, smo za vas izbrskali enostaven recept za mazilo za ustnice, ki ga lahko pripravite kar doma.


Balzam za ustnice

Kaj potrebujemo?

Za izdelavo mazila oz. balzama za ustnice potrebujete naslednje sestavine, ki so tudi sicer nepogrešljive pri pripravi domačih kozmetičnih izdelkov:

  • čebelji vosek, ki na koži ustvari tanko plast in jo ščiti pred zunanjimi vplivi,
  • maščobe, ki imajo negovalno vlogo (npr. kokosovo, mandljevo, ricinusovo olje, kakavovo ali katero koli drugo naravno maslo),
  • -druga rastlinska olja po izbiri (npr. olje sončnice, olive …), ki bodo pripomogla k mehkobi in pravšnji teksturi balzama,
  • med, ki zadržuje molekule vode in ohranja vlažnost,
  • vitamin E (v kapsulah ali v obliki olja), ki je poln antioksidantov in nevtralizira proste radikale,
  • nekaj, kar bo balzamu dalo aromo in prijeten okus, npr. esencialno (eterično) olje (sladke  pomaranče, sivke, poprove mete, destilirane limete …).

Našteli smo seveda veliko sestavin, od katerih lahko katero izpustite ali se poigrate s kakšno novo, ki je nismo navedli. Pazite le, da bosta vedno prisotna čebelji vosek in maščoba v obliki olja oz. masla. Priporočljivo je uporabiti tudi nekaj za aromo ali poživitev okusa, saj je balzam konec koncev namenjen ustnicam.

3, 2, 1 … na delo!

Nastrgajte za 3 žličke čebeljega voska in ga počasi segrevajte v ponvici skupaj z ostalimi maščobami – npr. kakavovim maslom (približno 2 žlički), kokosovim oljem (približno 5 žličk) ipd., dokler se zmes popolnoma ne stopi. Nato dodajte pol žličke tekočega medu, vitamin E (vmešajte vsebino dveh kapsul ali 3 do 4 kapljice njegovega olja), 2 do 3 kapljice rastlinskega olja po izbiri in 5 do 10 kapljic izbranega esencialnega olja. Premešajte in nato zmes previdno vlijte v embalažo oz. modelček, kjer boste imeli shranjen balzam. Tako pripravljeno posodico dajte v hladilnik in počakajte, da se vsebina strdi. Kmalu bo balzam pripravljen za uporabo.


VEČ VSEBIN: