Princ Charles o katastrofi koralnih grebenov po svetu

Ena od okoljevarstvenih iniciativ letošnjega leta je Mednarodna iniciativa koralnega grebena. Pravzaprav naj bi bilo letošnje leto kar Leto koralnega grebena. Med podporniki tega gibanja je tudi princ Charles, ki upa, da se bo iniciativa spremenila v svetovno gibanje.


Princ Charles

»Koralni grebeni po vsem svetu so strahovito ogroženi,« je v Fishmongers’ Hall v Londonu na konferenci, ki jo je organizirala njegova Mednarodna enota za trajnostni razvoj, nagovoril občinstvo, med katerim so bili njegov sin Harry, oceanografi, predstavniki svetovnih organizacij in politiki. Poudaril je, da je na svetu polno pokopališč koralnih grebenov in da je to problem, ki ga ne moremo pustiti prihodnjim generacijam. Zaradi posledic segrevanja Zemlje je bilo v zadnjih 30 letih uničenih 50 odstotkov koralnih grebenov. »Tudi če uničenje koralnih grebenov primerjamo z uničenjem tropskih pragozdov in vse bolj cvetočo trgovini z divjimi živalmi, je umiranje koralnih grebenov enako pereče.« Princ Charles, ki je nedavno spregovoril tudi o onesnaženosti oceanov s plastiko, je dejal, da je zelo neodgovorno, da ljudje izgubo tako bogatega naravnega sistema odpravijo s stavkom »to je pač cena napredka.« Koralne grebene po prinčevih besedah dodatno ogrožajo gradnje vzdolž obalnih predelov, prekomerno ribarjenje in onesnaževanje Zemlje nasploh.

»Nadvse pomembno je, da začnemo resnično sodelovati. Ocean ima izjemno sposobnost samozdravljenja, če mu damo priložnost. Morda bo to njegova zadnja. Zdaj je čas, ko še lahko ohranimo tisto, kar je še ostalo od edinstvenega in pomembnega ekosistema, hkrati pa moramo naravi omogočiti, da obnovi, kaj je že izgubljeno.« Ključno vlogo morajo odigrati vlade, skupnosti in znanstveniki po vsem svetu.

Irena Pirman


VEČ VSEBIN: