Za pravo prijateljstvo je treba tudi kaj narediti

To, da vzpostavimo nov prijateljski odnos, je relativno preprosto, veliko bolj zahtevno pa je ta odnos ohranjati. Če želimo, da se bo naše prijateljstvo razvijalo, moramo vanjo vložiti kar nekaj truda in energije.


Prijateljstvo pomeni, da smo odnosu resnično predani. Biti prijatelj pomeni popolnoma sprejeti drugo osebo, ji zaupati in jo resnično znati ceniti. Resnično prijateljstvo je zagotovo eno največjih daril, ki nam jih lahko podari življenje.

Prijateljstvo

Kako torej ohranjati, krepiti in poglabljati prijateljski odnos? Kaj je tisto, zaradi česar so prijatelji res prijatelji?

  • Ohranjajte stike. Dobri prijatelji en drugega ne pustijo na cedilu – še posebej pa ne v težkih trenutkih. Prav tako so vedno v stiku – bodisi se slišijo po telefonu, si pošljejo elektronsko sporočilo … Tudi če se ne vidijo v živo, ohranjajo stik. Pravi prijatelji bodo izkoristili čisto vsako priložnost in jo preživeli skupaj ter tako krepili in poglabljali njihov odnos.
  • Brez tekmovalnosti, prosim. Prijatelji ne gledajo na to, ali so nazadnje oni poklicali prijatelja/prijateljico ali je on/ona poklical/-a njih. Preprosto pokličejo. Prav tako se ne ukvarjajo s tem, kdo je komu kupil dražje darilo ali kdo je koga kdaj kam povabil. Vedo, da je odnos dinamičen – ves čas dajemo in prejemamo. V vseh možnih oblikah in na vse možne načine.
  • Ravnovesje je zelo pomembno. Pravi prijatelji so skupaj v vseh življenjskih okoliščinah. Med sabo si zaupajo vse. Pozorno se poslušajo. Izmenjujejo si mnenja in znajo sprejeti mnenje drugega, čeprav se morda z njim ne strinjajo čisto. Svojega prijateljstva ne jemljejo kot nekaj samoumevnega. Stojijo si ob strani.
  • Zvestoba šteje. V pravem prijateljstvu je zvestoba zelo pomembna. Pravi prijatelji eden o drugem nikoli ne govorijo grdo. O svojem prijatelju/prijateljici nikoli ne širijo neresničnih govoric ali ga/jo opravljajo. Eden drugega podpirajo. Če imamo ob sebi prave prijatelje, vemo, da jim lahko popolnoma zaupamo, da smo v njihovi družbi to, kar smo in da se nam ni treba pretvarjati.
  • Zapomnite si rojstne dneve. Drobne stvari so tiste, ki zares štejejo. Dobri prijatelji so pozorni. Zapomnijo si pomembne dogodke v življenju svojih prijateljev in jim to tudi pokažejo. Znajo se veseliti še tako drobnih in na videz nepomembnih stvari. Prav tako se na svoje prijatelje večkrat spomnijo z drobnimi malenkostmi – jih povabijo na kavo, jim podarijo kakšno malenkost. Pozornost je tista, ki šteje.
  • Konflikte rešujte sproti. Seveda so različna nesoglasja nekaj neizogibnega – v kateremkoli medosebnem odnosu. A pravi prijatelji iz muhe nikoli ne delajo slona. Najmanjše težave raje razrešijo, še preden bi se lahko razvile v velike težave. Pravi prijatelji si ob strani stojijo tudi takrat, ko se glede česa ne strinjajo, saj vedo, da tudi tako krepijo in poglabljajo svoj odnos.
  • Res pokažite, koliko vam prijatelj/prijateljica pomeni. Pravi prijatelji se odkrito in iskreno veselijo dosežkov eden drugega. Prav tako znajo pokazati, koliko jim ta odnos pomeni ter do prijatelja/prijateljice pokažejo iskreno občudovanje. Pravi prijatelji se med sabo tudi ves čas spodbujajo in motivirajo, saj eden za drugega želijo resnično samo najboljše.
  • Spoštujte zlato pravilo. Dolgoletna prijateljstva spoštujejo zlato pravilo, ki pravi, da moramo z drugim ravnati tako, kot bi si sami želeli, da on ravna z nami. Pravi prijatelji eden pri drugem poudarjajo le najboljše. Pomagajo si v težavah ter en drugega popolnoma sprejemajo. Vsak dan se po svojih najboljših močeh potrudijo, da bi ta odnos rasel, se poglabljal in razvijal.

 Vse našteto od nas zahteva čas in veliko dela. Vendar so pravi prijatelji nekaj najbolj dragocenega v našem življenju, zato je treba z njimi tudi delati tako – kot da so naš najdragocenejši zaklad.


VEČ VSEBIN: