Pri pacientki v UKC Ljubljana zaenkrat izključili ebolo

Bolnica, ki so jo zaradi suma na ebolo sprejeli v UKC Ljubljana, naj ne bi bila okužena s to smrtonosno boleznijo, kažejo izvidi prvih vzorcev. Kljub temu ostaja v izolaciji. Kako pa zdravniki sploh ravnajo pri sumu okužbe z ebolo?


Bolnico, ki je bila pred tem na območju zahodne Afrike, kjer je ebola še prisotna, so na Ljubljanski infekcijski kliniki sprejeli v sredo zvečer. Kot so z UKC Ljubljana sporočili v četrtek, pa so bili izvidi prvih vzorcev negativni. Test za dokončno izključitev ebole bodo sicer ponovili v soboto, do takrat pa bolnica ostaja v izolaciji.

ebola virus

Zdravniki morajo pri obravnavi takih bolnikov čim bolj paziti, da se morebitna bolezen ne bi širila. Prav zato je bolnik fizično ločen od drugih, osebje, ki prihaja k njemu, pa nosi osebno zaščitno opremo. Virus se prenaša predvsem kapljično. Kapljice imajo domet do enega metra, s čimer je možnosti za okužbo malo.

Vsaka vročina še ne pomeni ebole

Ebola je akutna virusna bolezen, ki ima visoko stopnjo smrtnosti. Simptomi okužbe so nespecifični: povišana telesna temperatura, utrujenost, bruhanje, driska, izguba teka, bolečine v mišicah in trebuhu in glavobol. Ko bolezen napreduje, se lahko pojavijo notranje krvavitve in odpoved organov. A zdravniki mirijo: vsaka vročina po prihodu z Afrike še ne pomeni ebole. To je lahko namreč znak katere od drugih bolezni, kot so malarija, tifus, hepatitis ali denga. Lahko gre tudi za gripo ali bolezen, povezano s katerim drugim virusom.


Najhuje je ebola prizadela zahod Afrike, kjer se je okužilo 25.000 ljudi, 10.000 pa jih je umrlo. V zadnjem času se število okuženih strmo zmanjšuje. Ko od zadnjega potrjenega primera okužbe preteče dvakratna inkubacijska doba, 42 dni, lahko razglasijo, da v določeni državi ni več ebole.

VEČ VSEBIN: