Pri glivicah je preventiva ključnega pomena

Glivice so danes prisotne na vsakem koraku, prav vsi jih gostimo na svoji koži, vendar pa jih naš imunski sistem uspešno zatira. Do razrasta pride, ko je imunski sistem oslabljen, pa tudi razne bolezni rade spremljajo, saj denimo antibiotiki, ki uničujejo tudi koristne bakterije, mnogokrat s tem ustvarijo okolje, v katerem glivice dobro uspevajo. Vendar pa njihova pojavitev ni razlog za paniko, saj v največ primerih ne povzročajo večjih težav, pozdravimo pa jih v nekaj tednih s protiglivičnimi kremami. V borbi proti glivicam nam lahko pomagajo tudi česen, vinski kis, morska sol, cimet in curry, vendar pa je preventiva boljša od kurative. Preverite, na kaj vse morate biti pozorni, da boste zmanjšali možnost za glivično okužbo.


Glivice in preventiva

Uravnotežena in zdrava prehrana

Zdrav imunski sistem je ključnega pomena v boju proti glivicam, kot je na primer razrast glivice kandide, ki je sicer naravno prisotna v našem telesu, zato vsak dan jejte sveže sadje in zelenjavo. Izogibajte se sladkornim pijačam in mastni hrani, vaš jedilnik naj bo uravnotežen, tudi pomanjkanje kakšnega vitamina ali minerala lahko povzroči razrast glivic.

Ne uporabljajte oblačil drugih

Ne uporabljajte čevljev in brisač, ki jih je pred vami že uporabil kdo drug, saj se glivične okužbe na tak način širijo. Tudi glavnikov si ne sposojajte od drugih, pa oblačil seveda prav tako ne. Povsem mogoče je, da se boste na ta način nalezli glivic od nekoga, pri komer sploh niso izbruhnile, saj se jih je njegov imunski sistem uspešno zatrl, medtem ko bodo pri vas povzročile okužbo.

Posteljno perilo in brisače prekuhavajte

Tako posteljnino kot tudi brisače in spodnje perilo perite na visokih temperaturah, saj boste na ta način uničili tudi vse mikroorganizme, ki vam utegnejo škodovati. V primeru, da glivice na vaši koži povzročijo kožne razpoke, bodite pri zdravljenju še posebej pozorni, saj lahko bakterije prodrejo v notranjost kože in povzročijo infekcijo, ki jo boste morali prav tako zdraviti.


Poskrbite za suho kožo

Poleti namesto superg raje nosite japanke, ki jih vsake toliko posipajte s sodo bikarbono, pustite, da nase potegne vso vlago z njih in jo nato posesajte. Po kopanju na javnih kopališčih se vselej osušite s fenom, glivice imajo namreč rade toplo in vlažno okolje, medtem ko v suhem ne uspevajo najbolje. Posebno skrb namenjajte predelom med prsti tako na nogah kot tudi na rokah, saj se tam glivice ponavadi najprej pojavijo.

VEČ VSEBIN: