Prhljaj: 5 naravnih rešitev kako se ga znebiti

Natančen razlog, zaradi katerega se na lasišču pojavi prhljaj, še ni znan. Kljub temu pa se večina strokovnjakov strinja, da nastanek prhljaja ni povezan s pomanjkljivo higieno. Čeprav torej prhljaj ni nekaj, česar bi se morali sramovati, pa je težava kljub temu zelo neprijetna. Poleg luščenja kože, ki deluje precej neestetsko, je pogosto prisotna tudi srbečica, ki je lahko izjemno moteča.


Prhljaj: Kako se znebiti prhljaja

Mnogi ljudje, ki soočajo s to težavo, so tako stalno na lovu za novimi šamponi in drugimi sredstvi za nego las, ki obljubljajo čudežno odpravo prhljaja. Ti pripomočki so pogosto precej dragi, poleg tega pa niti ne delujejo vedno. Če še niste odkrili učinkovite rešitve za svoje težave s prhljajem, lahko poskusite s katero izmed možnosti, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju. Gre za povsem naravne rešitve, pripomočke, ki jih potrebujete, pa lahko v večini primerov pripravite sami.

Jabolčni kis – univerzalno zdravilo za prhljaj

Prhljaj je neposredno povezan s prehitrim odmiranjem kožnih celic, ki se nato kopičijo na lasišču in povzročajo srbečico. S pomočjo jabolčnega kisa lahko odstranite odmrle celice oziroma prhljaj. Jabolčni kis ne bo zamašil vaših por ali povzročil še več prhljaja, kar se nemalokrat zgodi pri kupljenih sredstvih, namenjenih negi las. Poleg tega deluje jabolčni kis protiglivično, prav pretirana prisotnost glivic pa naj bi povečevala možnost za nastanek prhljaja.

Potrebovali boste dober deciliter tople vode in prav toliko jabolčnega kisa (količino lahko sicer malce prilagodite, upoštevajoč dolžino, predvsem pa gostoto svojih las). Sestavini zmešajte in mešanico prelijte po laseh oziroma po lasišču. Nato nežno zmasirajte svoje lasišče. Po nekaj minutah lase operite, vendar je priporočljivo, da pri tem uporabite samo vodo, brez šampona. Šele po dobrih 8 urah lahko umijete svoje lase kot običajno. Postopek ponavljajte enkrat tedensko, dokler ne dosežete želenih rezultatov.


Soda bikarbona

K resnično številnim možnostim uporabe, ki jih ponuja soda bikarbona, je treba prišteti še eno. Gre namreč tudi za sredstvo, ki vam lahko močno pomaga pri tem, da omilite svoje težave s prhljajem. Eden od razlogov, zaradi katerih vam lahko soda bikarbona pomaga, je ta, da poskrbi za nežen piling lasišča in s tem za odstranitev odmrlih kožnih celic. Podobno kot jabolčni kis tudi soda bikarbona deluje protiglivično. Drobni delci sode bikarbone pa lahko poleg tega učinkovito odstranijo prhljaj, ki se je ujel na lase, namesto da bi ga zgolj razgradili na manjše koščke.

Za pripravek proti prhljaju potrebujete žlico sode bikarbone in deciliter tople vode, po želji pa še nekaj kapljic eteričnega olja rožmarina. Sodo zmešajte z vodo in uporabite mešanico namesto šampona, lahko tudi vsak dan. Kot že omenjeno, lahko temu »šamponu« dodate tudi malce eteričnega olja rožmarina, ki ima prijeten vonj, poleg tega pa naj bi pomagalo v boju s prhljajem. Sprva boste imeli morda občutek, da so vaši lasje precej suhi, ampak že kmalu bo prišlo do uravnovešenja ravni naravnih maščob. Vaši lasje bodo precej lepši in bolj zdravi, kot če bi za pranje uporabljali klasični šampon.

Grško seno

Grško seno se pogosto uporablja kot začimba, še posebej v indijski kulinariki, poleg tega pa je lahko zelo koristno tudi kot zdravilna učinkovina. Seme grškega sena vsebuje veliko beljakovin in aminokislin, ki spodbujajo rast last, kar vam bo pomagalo, da se hitreje znebite prhljaja. V semenu grškega sena najdemo tudi visoke koncentracije lecitina, ki poskrbi za močnejše, bolj sijoče in mehke lase. Potrebujete 2 žlici semen grškega sena, ki jih čez noč namočite v vodi. Zjutraj jih zmeljite, da dobite pasto, ki jo nato vtrite v lasišče. Pustite delovati približno 45 minut in si nato umijte lase z blagim šamponom, še bolje pa bo, če uporabite samo vodo.

Eterično olje čajevca

Olje čajevca se v tradicionalnem zdravilstvu uporablja že več stoletij. Med drugim so ga uporabljali tudi prvotni prebivalci Avstralije, in sicer za blaženje opeklin, pikov, hitrejše celjenje ran in podobno. Olje čajevca namreč deluje protiglivično, zaradi česar je zelo primerno tudi za tiste, ki imate težave s prhljajem. Olje bo pomirilo kožo in ublažilo srbečico. Žlico eteričnega olja čajevca dodajte decilitru tople vode in mešanico prelijte v stekleničko z razpršilcem. Ko si umijete lase, popršite lase, predvsem pa lasišče z mešanico. Dobro vtrite in nato pustite delovati nekaj minut. Na koncu lahko popivnate morebitno odvečno maščobo, vendar las ne umivajte ponovno.


Dvojni nanos šampona

Mnogi ljudje menijo, da je prhljaj povezan s suho kožo, zato poskušajo omejiti pogostost umivanja las oziroma zmanjšati količino šampona, ki ga uporabljajo, da ne bi odstranili preveč naravnih maščob. V resnici pa je prhljaj precej pogosteje povezan z mastnim lasiščem, zato ljudje, ki imajo tovrstne težave, pogosto opazijo, da so delčki prhljaja na laseh precej mastni. Zato je priporočljivo, da pri umivanju las šampon nanesete dvakrat (po prvem nanosu šampon seveda sperete, prav tako pa po drugem). Uporabite lahko blag šampon, ki bo povsem zadostoval, saj je pomembno predvsem to, da odstranite odmrle celice kože, ki se pri nekaterih ljudeh kopičijo zelo hitro.

VEČ VSEBIN: