Previdno pri nakupih kozmetike preko spleta

Ko kupujete kozmetične izdelke prek spleta, bodite pazljivi, svetuje Zdravstveni inšpektorat. Kupujte le na spletnih straneh pravnih oseb, ki imajo sedež v Sloveniji – samo take osebe so namreč pod nadzorom slovenskih inšpekcijskih organov.


Povpraševanje po kozmetičnih izdelkih na spletu je veliko in temu primerno velika je ponudba. Prodaja tovrstnih izdelkov se povečuje, kar pomeni veliko število različnih, tudi nepreverjenih ponudnikov. Pred samim nakupom si zato o izdelku in ponudniku pridobite dodatne informacije, še opozarjajo na inšpektoratu.

nakup kozmetike

Nekateri prodajalci se lahko nadzoru izmuznejo

Na inšpektoratu pravijo, da na nekaterih spletnih straneh ni podatkov o pravni osebi, ki izdelke ponuja. Med nadzori opažajo tudi pojav, da določena pravna oseba posluje v Sloveniji in ima tudi spletno stran v slovenščini, a je njeno podjetje registrirano v tujini. Taki prodajalci se lahko nadzoru izmuznejo, saj inšpektorji nad njimi nimajo pristojnosti. To lahko pomeni, da tudi za varnost zdravja in inetresov potrošnika morda ni poskrbljeno, kot bi moralo biti v skladu z dobro poslovno prakso.

Največ lahko storimo sami

Za varen nakup preko spleta lahko največ naredijo potrošniki sami, pravijo na zdravstvenem inšpektoratu. Pri tem je dobro tudi, da potrošniki upoštevajo nasvete Evropskega potrošniškega centra, dodajajo. Omenjeni center potrošnikom pri spletnih nakupih med drugim svetuje, naj kupujejo le, če poznajo prodajalca. Če je podjetje resno, ne bo skrivalo podatkov – nasprotno, potrudilo se bo, da bodo potrošniku na voljo čisto vse potrebne informacije, so še poudarili na zdravstvenem inšpektoratu. Evropski potrošniški center potrošnikom svetuje tudi, naj vselej preverijo identiteto prodajalca in kupujejo na straneh, ki so v njim razumljivem jeziku. Če so podatki na spletnem mestu določenega prodajalca zapisani v jeziku, ki ga potrošnik ne razume, naj na tem spletnem mestu ne kupuje, še svetujejo na inšpektoratu.


VEČ VSEBIN: