Preventivni zdravstveni pregled lahko reši življenje

Preventivni zdravstveni programi v Sloveniji so vedno bolj uspešni. Program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesju in danki Svit že kaže pozitivne učinke. Če je do leta 2010 število novo odkritih primerov raka na debelem črevesju in danki naraščalo, že od leta 2011 dalje pada.


preiskava SVIT

Program Svit odkriva predrakave spremembe

Vodja programa Svit Jožica Maučec Zakotnik je prepričana, da je za zmanjšano število na novo odkritih primerov raka debelega črevesja, med drugim zaslužen Svit. Program namreč odkriva predrakave spremembe in rake v zgodnjem stadiju. Od kar poteka program Svit so odkrili več kot 15 tisoč primerov predrakavih sprememb, posledično se je število odkritih rakov zmanjšalo. Tudi preostala programa za odkrivanje raka Zora (rak na materničnem vratu) in Dora (rak dojke) beležita uspeh pri zgodnjem odkrivanju in preprečevanju raka.

Moški poskrbite za svoje zdravje!

Z odzivnostjo so v programu sicer zadovoljni, a odzivnost je veliko slabša med moškimi: »Moški žal ne poskrbijo dovolj za svoje zdravje in se na sploh ne odzivajo na preventivne programe,« je povedala Maučec Zakotnikova. Pojasnila je, da se najslabše odzivajo predvsem samski in ovdoveli moški ter tisti, ki živijo na podeželju.

VEČ VSEBIN: