Prestopno leto: Zakaj takšno poimenovanje?

29. dan v februarju nastopi vsaka štiri leta, letošnje leto je torej tudi prestopno leto. Zakaj takšno poimenovanje?


Prestopno leto

Prestopno leto se imenuje zato, ker se februarju doda dodatni dan le vsaka štiri leta. Ta dan se doda zato, da se koledarsko leto ujema tudi z letnimi časi. Čas, ki ga Zemlja potrebuje za pot okrog Sonca je približno 365,2422 dni in če bi uporabljali preprost koledar s 365 dnevi, bi se letni časi tako počasi zamikali.

Rimski koledar je imel 355 dni z dodatnim 22-dnevnim mesecem vsaki dve leti, vse dokler ni Julij Cezar v 1. stoletju zaukazal svojemu astronomu Sosigenesu, naj zastavi boljši sistem in nov koledar. Tako je astronom pripravil ustreznejši koledar, odločil se je za leto s 365 dnevi z dodatnim dnevom, ki naj nastopi vsake štiri leta, ta pa zajema višek ur vseh štirih let. Tako je nastal 29. Februar.

Kaj pa tisti, ki imajo rojstni dan 29. Februarja?

Če ste eni izmed tistih srečnežev ali nesrečnežev, ki imajo rojstni dan 29. februarja, lahko rojstni dan praznujete 28. Februarja popoldne ali 1. marca v dopoldanskem času, lahko pa tudi sledite pravilom in ga praznujete vsake štiri leta. Veliko znanih ljudi se je rodilo na prestopno leto, med drugim John Byron (romantični pesnik), Papež Pavel III (papež iz 16. Stoletja), Charles Pritchard (britanski astronom) in še mnogi drugi.


Na prestopno leto naj bi ženska zaprosila fanta za roko.

Drage dame, danes imate uradno priložnost, da svojega dragega zasnubite oziroma zaprosite za roko, tako vsaj narekuje tradicija. Obstaja več teorij o tej legendi. Ena izmed njih, ki sledi irski tradiciji, pripoveduje o tem, da se je irska nuna Sv. Brigita pritoževala Sv. Patriku o tem, da naj bi ženske predolgo čakale na snubitev, zato je ta izdal dovoljenje in dal možnost, da to ženske storijo vsaj vsake 4 leta. Torej ne odlašajte in veselo na delo.

VEČ VSEBIN: