Preprosta, okusna in zdrava porova omaka

Por je čebulnica precej močnega okusa in arome. Je obvezna sestavina tradicionalne slovenske goveje juhe, vendar pa se da por v kuhinji uporabiti na tisoč in en način. Dober je tudi surov, uporabimo ga lahko v različnih solatah, namazih in sendvičih, lahko pa iz njega spečemo okusne zavitke, skuhamo juhe, omake, rižote in še in še. Danes bomo z vami delili recept za odlično porovo omako, ki jo lahko postrežete s testeninami, rižem, krompirjem, polento, ajdovo kašo, skratka s prilogo po vaši izbiri. V kuhinji se ne omejujte, temveč pustite domišljiji prosto pot.

Porova omaka

Zdravilne lastnosti pora

Poru pripisujejo številne pozitivne učinke na naše zdravje. Bogat je z vitamini A, C, B1, B2, B6 in E, vsebuje tudi kalij, fosfor, železo in magnezij. Z njim lajšamo bolezni žolča in jeter, pomaga tudi pri zdravljenju revmatizma, lajša težave z zgago, poleg tega pa mu pripisujejo tudi antimikrobno oz. antibakterijsko delovanje, vsebuje namreč eterično olje alicin.

Za 2 osebi potrebujemo:

  • ½ kg pora,
  • strok česna,
  • peteršilj,
  • ščep origana,
  • 2 dl smetane za kuhanje ali ovsene smetane,
  • žlico oljčnega olja,
  • sol,
  • poper.

Por operemo in narežemo na kolobarje. Segrejemo oljčno olje in na njem prepražimo por. Ne dušimo ga predolgo, približno 5 minut bo dovolj, saj ima por bolj izrazit okus, kadar se ne razkuha. Dodamo narezan česen in origano, solimo in popramo ter dodamo ovseno smetano. Počakamo, da omaka zavre, nato kuhamo še kakšno minuto in postrežemo. Ko je jed na krožniku, jo potresemo s svežim nasekljanim peteršiljem.