Preprečite izgorelost in poskrbite za ravnovesje v svojem življenju

Spoznajte, kako z pravim življenjskim ravnovesjem poskrbeti za svojo boljšo produktivnost. Si predstavljate, kako bi bilo, če se drevesa lotili žagati s skrhano žago? Zagotovo ne bi bili uspešni. Prav tako velja za nas – če ne poskrbimo zase in ne ohranjamo ravnovesja v svojem življenju, potem postanemo kot skrhana žaga in zato ne moremo biti kos vsem nalogam, ki nam jih prinaša vsakdan. V življenju ves čas iščemo neko ravnovesje – ne moremo na primer samo delati ter ob tem zanemarjati vseh drugih življenjskih področij.


Izgorelost

Telesno zdravje

Dovolj gibanja se nam obrestuje tako kratkoročno kot tudi na dolgi rok. Vedno si je vredno vzeti čas za telesno dejavnost – šport je odličen način, kako sprostiti notranjo napetost ter poskrbeti za boljšo mentalno ostrino. Dolgoročno pa redna telesna dejavnost vpliva na našo dolgoživost ter skrbi za splošno zdravje, dobro počutje in zadovoljstvo. V današnjem času, ko veliko ljudi opravlja predvsem sedeče delo, je telesna dejavnost še toliko bolj pomembna. Kljub natrpanemu urniku je prav, da si redno vzamete čas za gibanje:

  • S kolesom na delo. Kolo je odlično in nadvse praktično prevozno sredstvo. Na ta način boste poskrbeli za okolje, svojo denarnico pa še za svoje zdravje.
  •  Poskrbite za dovolj spanca. Če vam primanjkuje spanca, se to lahko izraža tudi na vaši produktivnosti. Strokovnjaki priporočajo od 7 do 8 ur.
  •  Načrtujte svoje obroke. Če si boste obroke za v službo pripravljali vnaprej, boste tako kar nekaj prihranili, hkrati pa tudi poskrbeli za zdrave in redne obroke. Zelo priročna malico so na primer zelenjava, sadje, oreščki in semena.

Razmigajte možgane

Ne omejujete se zgolj na eno področje – pomembno je, da si ves čas širite obzorje. Razgledani ljudje so veliko bolj zanimivi sogovorniki, poleg tega pa imajo tudi več zanimivih idej. Veliko berite, med vožnjo ali športno dejavnostjo pa lahko poslušate tudi avdio knjige. Naj bo mentalna dejavnost torej stalnica v vašem življenju.

Pogled vase

Že Sokrat je zapisal, da neraziskanega življenja ni vredno živeti. Vsak teden si zato vzemite nekaj časa in ga namenite samorefleksiji in raziskovanju svojega življenja. Lahko pišete dnevnik, greste v naravo, meditirate, molite oziroma počnete kaj, kar vam bo v pomoč pri vpogledu vase oziroma boljšem samo(s)poznavanju. Pogled na širšo sliko vašega življenja vam bo prinesel čisto drugačen pogled.


Socialna interakcija

Določeni poklici so lahko zelo samotni (na primer kakšno raziskovalno delo) in čisto vsi potrebujemo stik z drugimi ljudmi. Možnosti za povezovanje in vzpostavljanje novih medosebnih odnosov je veliko – lahko postanete prostovoljec in si tako razširite svojo socialno mrežo. Na ta način boste obogatili svoje družabno življenje ter se razvili tudi osebnostno. Zapomnite si, kako pomembno je ohranjati medosebne odnose. Če ne zalivate rož v svojem domovanju, bodo ovenele, in ravno to se zgodi tudi z medosebnimi odnosi – če jih ne negujemo tako, kot je treba, ne bodo trajali in se razvijali.

Bodite ponosni na svoje zmage

Včasih smo tako zelo osredotočeni na naslednji cilj, da pogosto kar pozabimo na vse, kar smo že dosegli. Če si vzamemo čas za to, da se veselimo svojih dosežkov, to zelo pozitivno vpliva na našo motivacijo, zato želimo doseči še več oziroma stvari narediti še bolje. In obratno, kadar si ne vzamemo časa in se ne poveselimo svojih dosežkov, lahko izgubimo tisti pozitivni zagon ter sčasoma izgorimo. Ko boste torej naslednjič dosegli kakšen vam zelo pomemben cilj, se zanj nagradite (kakorkoli pač želite) in bodite ponosni nase. Tako boste še bolj motivirani za vse prihodnje cilje.

VEČ VSEBIN: