Prepelica kot ljubljenček v mestu

Japonske prepelice so zelo pogost hišni ljubljenček tudi v japonskih mestih, ne le na kmetijah. Veliko družin jih ima kot ljubljenčke kar v stanovanju, saj ne potrebujejo veliko prostora, poleg tega pa so njihova jajca zdravilna.


To so majhne ptice, ki jih uvrščamo med kokoši. Zrastejo nekje do dvajset centimetrov, največkrat so sive barve. Ker imajo kratek rep in vrat, izgledajo kot male ljubke kepice. Izvirajo iz Azije, kjer so jih udomačili kot ptico pevko pred nekaj sto leti. Šele kasnejša selekcija je doprinesla, da so tako dobre nesnice. Sicer pa so prvi zapisi o tej ptici stari že več kot tri tisoč let in segajo v čas faraonov. Tedaj so pobirali jajca pticam, ki so predniki današnjih prosto živečih prepelic. Menili so, da so jim ptico poslali bogovi, saj so že tedaj odkrili zdravilno moč njihovih jajčk.

Prepelica

Pomagajo pri številnih boleznih

Če boste kupili mlade prepelice, boste navdušeni. Jajca bodo začele nesti že zelo zgodaj in sicer že v prvih štiridesetih dneh življenja. Tudi količina vas bo pozitivno presenetila, saj praviloma nesejo do tristo jajčk letno. Strokovnjaki ugotavljajo, da jajca japonskih prepelic pomagajo pri številnih boleznih, kot so arterijoskleroza, sladkorna bolezen, migrena, bronhialna astma, čir na želodcu in dvanajsterniku, tuberkuloza, slabokrvnost, hipetonija, stenokardija, kronični bolicistitis in zvišani holesterol. Nekateri jih uporabljajo celo za zdravljenje telesne nerazvitosti otrok ali samo za krepitev imunskega sistema.

Prepeličke

Vsebujejo tudi aminokisline

Prepeličje jajce je sestavljeno večinoma iz vode, 13 odstotkov predstavljajo beljakovine, enajst pa maščobe. Vsebuje tudi železo, fosfor, kalcij in vitamine, predvsem A, B1, B2, B6 in pomembne encime. Eno jajce ima 15,8 kalorij.


Prepeličja jajca vsebujejo tudi aminokisline: metionin, ki uravnava količino holesterola v krvi, fenilalanin, ki je izjemno pomemben za delovanje živčevja ter triptofan in leucin.  Za optimalen zdravilen učinek jemo surova prepličja jajca, najbolje da zjutraj na prazen želodec. Kuhana ali pečena namreč izgubijo zdravilne lastnosti, ker se razgradijo termično neobstojni vitamini. Pri peki ali kuhanju koagulirajo tudi beljakovine, ki so potem težje prebavljive.

Prepeličja jajca

Uporabite ga namesto kokošjega

Prepeličja jajca vsebujejo veliko zdravilnih učinkovin, kljub temu pa niso čudežno zdravilo. Če zbolite za eno od zgoraj naštetih bolezni poslušajte zdravnika in sledite utečenim praksam. Lahko pa seveda poizkusite še kuro s prepeličjimi jajci, povečini trajajo od 45 do šestdeset dni.

Prepelice si lahko tudi kupite in imate tako čisto svoja, sveža zdravilna jajca. Jajca lahko uporabite, kot uporabljamo kurja: za palačinke, omlete, peciva, testenine in številne druge jedi. Praviloma vam bo ena prepelica znesla eno jajčke na dan, s tem da je petkrat manjše od kokošjega. Za potrebe ene družine bi morala zadostovati jata desetih prepelic. Če boste imeli preveč jajc, jih bodo zagotovo zelo veseli prijatelji ali sosedje, saj se jih na trgu težje dobi kot navadna kurja jajca. Lahko pa jih tudi vložite in tako shranite za prihajajoče mesece. Če boste želeli imeti tudi svoj pomladek, boste rabili samčka in valilnico, saj japonske prepelice nočejo valiti svojih jajc.

VEČ VSEBIN: