Prekinite nezdrave medosebne odnose

Novo leto je lahko odličen čas za nove začetke in spremembe, ki jih hočemo videti v sebi. To je lahko priložnost, da razmislite, kdo so osebe v vašem življenju. Kdo so tisti ljudje, ki so vam stali ob strani in vam bili na voljo, ko ste jih resnično potrebovali? Nato razmislite še o ljudeh, ki so vas pustili na cedilu, vas razočarali ali vas niso cenili tako, kot bi vas morali. Morda je novo leto čas, da naredite »čistko« tudi na področju medosebnih odnosov. To je pogosto lahko zelo težko.


Ljudje v današnjem času postajamo vedno bolj pozorni na to, kaj jemo, koliko se gibljemo, ves čas iščemo okolju prijaznejše rešitve, želimo čim bolj zmanjšati strupene snovi v svojem okolju … Ob vsem tem pa pogosto pozabimo, kako pomembna je tudi kakovost naših medosebnih odnosov. Nezdravi odnosi nas lahko ne nazadnje pripeljejo do koničnega stresa, depresije, anksioznosti, vplivajo pa lahko tudi na naše telesno zdravje. Strupenih odnosov je več vrst, pojavljajo se praktično v vseh okoljih: lahko gre za prijateljski odnos, za odnos med starši in otroci, za odnos med sodelavci … A kako pravzaprav prepoznati, da smo se znašli v nezdravem in strupenem odnosu?

 1. Odnos s to osebo vam jemlje energijo in vas ne izpolnjuje.
 2. Po tem, ko ste s to osebi preživeli nekaj časa, se počutite popolnoma izpraznjeni ter polni krivde in drugih negativnih čustev.
 3. S to osebo se ne počutite varno – ves čas se vam zdi, da morate biti na preži.
 4. Ali je odnos, ki ga imate, z obeh strani enakovreden? Ali dobite toliko, kot daste? Ali pa se vam zdi, da ves čas le dajete in nič ne dobite nazaj?
 5. Ali je odnos poln drame in tesnobnih občutkov?
 6. Imate ob tej osebi vedno občutek, da bi se morali spremeniti, saj bi bila ona le tako srečna in (končno) zadovoljna z vami?

Odnosi

Zdrave odnose zaznamujejo sočutje, varnost, zdrava izmenjava mnenj, obojestranska ljubezen, spoštovanje.

V strupenem odnosu pa gre za zlorabo moči in nadzora, sebičnost, nerealne zahteve, negotovost, kritike, negativnost, nepoštenje, nezaupanje, ljubosumje.


Če povemo na kratko: V zdravih odnosih smo ljudje zadovoljni in polni energije, medtem ko nas strupeni odnosi puščajo brez energije, popolnoma čustveno izžete in s slabo samopodobo.

Ampak zakaj ljudje dejansko vztrajamo v odnosih z ljudmi, za katere vemo, da nam ne dajo tistega, kar bi si želeli ali zaslužili?

 • Zdi se nam, da bomo ljudi prizadeli, če jim povemo, da potrebujemo odmor od samega odnosa z njimi ter da se želimo distancirati.
 • Ljudje mislimo, da preprosto ni primerno, če končamo nek odnos, zato nemalokrat vztrajamo, čeprav nas odnos duši in nam ne daje tistega, kar od njega pričakujemo.
 • Že sama misel na to, da bi morali še kdaj govoriti s »strupenim« človekom, nam povzroči bolečine v trebuhu. »Strupeni« ljudje nemalokrat očitajo in valijo krivdo na nas. Mi pa zaradi občutka krivde raje ponižno nase vzamemo vso nesnago, ki nam jo ta človek želi naprtiti.
 • Ko hočemo zaključiti odnos  s »strupeno« osebo, se ta navadno začne opravičevati in nam obljublja, da se bo spremenila.
 • Odnosa s »strupenim« človekom pogosto ne moremo prekinit zato, ker gre nemalokrat za osebo, ki jo poznamo že celo življenje.
 • »Strupeni« ljudje vedno nekje izbrskajo kakšno temno skrivnost, s katero želijo opravičiti svoje vedenje. Dobro vedo, da boste (spet) nasedli.
 • »Strupeni« ljudje se pogosto skrivajo kar znotraj vaše ožje družine. To naredi celotno situacijo še težjo.
 • Tudi denar je pogosto razlog za to, da ljudje vztrajamo v nezdravih odnosih. Od nekoga smo finančno odvisni, ta oseba pa potem izrablja naš podrejen položaj in manipulira z nami.

Kako se izviti iz primeža nezdravih odnosov?

Številni ljudje, ki se nahajajo v strupenih odnosih, se ne zavedajo ali pa zanikajo, da se nahajajo v škodljivem odnosu. Zavedanje, da si zaslužite več in le najboljše, je ključ za spremembo. Ljudje, ki dolga leta (lahko tudi vse življenje) vztrajajo v strupenih odnosih, verjamejo, da si ne zaslužijo nič boljšega kot to. Sprememba načina mišljenja ne pride kar tako. Treba je veliko časa in dela na sebi.

Ko enkrat dojamete, da si zaslužite nekaj boljšega, se boste na škodljiv odnos tudi lažje odzvali. Če osebe na noben način ne morete spremeniti, je navadno edina in najbolj logična možnost ta, da odnos prekinete oziroma se od njega v čim večji možni meri distancirate. Če ne naredite nič, pa boste le še naprej izpostavljeni nezdravim telesnim in psihološkim učinkom stresa, ki ga povzroča tovrsten odnos.


Zelo pomembno je, da ljudem okrog sebe postavimo neke razumne meje. Bodite jasni in iskreni ter povejte, kaj resnično čutite oziroma, kaj je tisto, kar vam leži na duši. Ne bojte se prekiniti odnosa oziroma si samo vzeti premor. Pozitivni medosebni odnosi so zelo pomembna sestavina zdravega in uravnoteženega življenja. Zato je nikar ne zanemarjajte.

VEČ VSEBIN: