Skrb za ustrezno prehrano je pomembna tudi v zrelih letih

S procesom staranja prehrana dobiva vedno večji pomen. Z ustrezno prehrano boste poskrbeli za zdravje kosti, zmanjšali boste tveganje za nekatere bolezni, povezane s starostjo, kot so na primer sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, rakava obolenja in druge. Ne nazadnje pa lahko z ustrezno prehrano vplivamo tudi na dolgoživost.


Zelo pomembno je, da se držite naslednjih priporočil:

 • Jejte več rastlinske hrane – uživajte veliko sveže in sezonske zelenjave ter sadje, obogatite prehrano s stročnicami ter oreščki in polnozrnatimi žiti
 • Zmanjšajte uživanje vseh belih živil – torej bele moke, soli in sladkorja
 • Pri izbiri maščob dajte prednost nenasičenim maščobam

Prehrana za starejše

Z vplivom hrane na dolgoživost se je ukvarjalo že več raziskav. Eden od načinov prehranjevanja, ki naj bi vplival na dolgo in kakovostno življenje, je na primer sredozemski način. Vključuje veliko sadja in zelenjave, stročnic, oreščkov in polnozrnatih žit. Hkrati omejuje uživanje mesa, a priporoča uživanje veliko rib, poleg tega pa tudi zmerne količine rdečega vina, perutnine in seveda oljčnega olja, ki je zelo bogato z mononenasičenimi maščobnimi kislinami.

Za zgled dolgoživosti lahko vzamemo tudi japonsko otočje Okinava, kjer živi največ stoletnikov na svetu. Starostniki z Okinave se starajo počasi, pri njih pa se različne, s starostjo povezane težave, pojavijo pozneje ali pa se sploh ne pojavijo. Morda gre pri njih za izrazito dobre gene, vendar pa na njihovo dolgoživost do neke določene mere zagotovo vpliva tudi njihov način prehranjevanja. Njihova prehrana namreč temelji na zelenjavi in veliko vode, torej je revna s kalorijami, a hkrati bogata s hranilnimi snovmi. Njihova osnovna hrana je sladki krompir, ki ga obogatijo z morskim rastlinjem, začimbami in zelenim čajem.


Popolna živila za tretje življenjsko obdobje

 • Jagodičje je polno antioksidantov, ki pomagajo zmanjšati dejavnike tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. Borovnice med drugim pozitivno vplivajo na miselne sposobnosti in sposobnosti pomnjenja.
 • Kapusnice – Brokoli, zelje, brstični ohrovt – vsi ti predstavniki kapusnic lahko pozitivno vplivajo na dolgoživost.
 • Med – Ta čudoviti dar narave spodbuja celjenje ran in opeklin, zmanjšuje kašelj ter pomaga uravnavati raven holesterola ter zmanjševati tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja.
 • Zeleni čaj vsebuje zdravju koristnih snovi. Med drugim pomaga zniževati raven holesterola in varuje pred srčno-žilnimi boleznimi. Varuje tudi pred izgubo zob, uravnava telesno težo ter ščiti pred poškodbami, ki nastanejo zaradi sončnega sevanja.
 • V orehih najdemo veliko antioksidantov in maščobnih kislin omega 3, ki pozitivno vplivajo na delovanje možganov.
 • Tudi rdeče vino vsebuje veliko antioksidantov, ki zmanjšujejo škodljivi učinek prostih radikalov.
 • Česen je zares vsestransko živilo, saj med drugim pomaga preprečevati okužbe in znižuje krvni tlak. Varuje tudi pred nastankom srčno-žilnih in rakavih obolenj.
 • Paradižnik kje ravno tako bogat vir antioksidantov. Vsebuje še posebej veliko likopena, ki ga povezujejo z zmanjševanjem tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Paradižnik je priporočljivo toplotno obdelati ter ga uživati skupaj z maščobami, saj je tako absorpcija hranilnih snovi boljša.

Starejši ljudje navadno potrebujejo manj kalorij, zato je še toliko bolj pomembno, da je vaša hrana res hranilno bogata. Vaše porcije naj bodo razumne, živila pa čim manj predelana. Vendar se zavedajte, da ni pomembno le, kaj jeste, ampak tudi, kako jeste. Prehranjevanje naj bo prijeten obred. Hrano pripravite z ljubeznijo in občutkom. Jejte počasi in uživajte v vsakem grižljaju.

VEČ VSEBIN: