Prehladi in gripa – ublažite simptome

Čeprav morda mislite, da gre samo za prehlad, se bojte tudi gripe, ker lahko v tem primeru močno zbolite. S hitrim ukrepanjem lahko ublažite kar nekaj bolečin. Ob prvem znamenju smrkanja si pomagajte s spodaj naštetimi sredstvi, o katerih piše tudi v knjigi 1001 Domače zdravilo. Če imate vročino se seveda odpravite tudi k zdravniku.


gripa in prehlad simptomi

Zatrite bolezen v kali

Ob prvem znamenju prehlada, lahko vsakih nekaj ur poližete tableto cinkovega glukonata in ne prekoračite dnevnega odmerka 150 mg. Ne uživajte cinka več kot en teden. Poleg tega si pripravite bezgov čaj iz dva do pet gramov posušenih cvetov, ki jih prelijemo s skodelico vrele vode. Popijemo do tri skodelice na dan. Dobro je tudi vdihovati vitamina C v obliki prahu, takoj ob prvih znakih smrkanja.

Zaustavite prehlad

Takoj ko opazite prve znake prehlada ali gripe, začnite uživati 200 mg vitamina C petkrat na dan med obroki. Izberite znamko, ki vsebuje tudi dodatke bioflavonoidov, ki povečujejo učinkovitost vitamina C. Pijte tudi timijanov čaj in jejte surov ingver.

Aktivirajte borce proti gripi

Ob prvih znakih gripe si pomagajte s kapljicami bezgovih jagod. Odmerek dvajset do trideset kapljic zaužijte tri do štirikrat na dan in zdravilo uporabljajte tri dni. Bezgove jagode so uporabljali že stoletja nazaj, lahko pa jih nadomestite tudi z brinovimi.


Pomirite boleče grlo

Pri bolečem grlu napolnite kozarec s čajno žličko soli in raztopino grgrajte, saj vam bo sol ublažila bolečino. Postopek ponovite še z limonovim sokom, ki je idealen v boju proti bakterijam in virusom, saj ustvari kislo okolje.

Piščančja juha

Sodobni znanstveniki so pritrdili receptu naših mam in babic ter potrdili, da piščančja juha zavira nabiranje nekaterih belih krvničk, kar bi seveda povzročilo vnetje in v telesu sprožilo proizvodnjo večje količine sluzi.

Prečistite si dihalne poti s paro

Vrelo vodo natočite v veliko posodo in nagnite glavo nadnjo. Za boljši učinek lahko skuhate timijanov ali žajbljev čaj. Glavo si pokrijte z brisačo in nato pet ali deset minut vdihujte vroč zrak. Ne imejte glave preblizu vode, da se ne opečete.

VEČ VSEBIN: