Pravo življenje Anne Wintour

Če jo vidite v dvigalu, se ne pogovarjajte z njo. Pravzaprav je niti v oči ne poglejte… razen če ste Sarah Jessica Parker, Gisele Bündchen ali Hillary Clinton, seveda. Če pa ste kakšen nižji uslužbenec pri reviji Vogue, ki ji v prostorih na Manhattanu kot urednica že 30 let poveljuje Anna Wintour, potem dobro premislite, če si sploh upate dihati v njeni bližini.


Anne Wintour

Tako se je govorilo pri Vogeu leta 2004, leto potem, ko je Hudičevka v Pradi sunila svet izdajanja modnih revij v trebuh z neusmiljenim portretom urednice izmišljene revije Runway Mirande Priestley – za katero je večina mislila, da je precej slabo prikrita različica Anne Wintour. V istoimenskem filmu jo je leta 2006 z ledeno briljantnostjo upodobila Meryl Streep.

»To ni bil portret, ki je bil izdelan izključno zaradi odnosa ena na ena,« pravi pisateljica Lauren Weisberger, ki je 11 mesecev delala kot Annina pomočnica. »Seveda pa je moje delo pri reviji navdihnilo knjigo, tega pa pač ne morem zanikati.«

Čeprav je bila knjiga pol leta na seznamu najbolj prodajanih knjig in so filmske pravice kupili takoj, pa so njeno junakinjo Andy Sachs (in s tem pisateljico samo) kritizirali, ker se je tako snobovsko lotila vseh pri reviji Runway.


Anni sami se je film zdel zabaven, čeprav, je poudarila, ni ravno pravi prikaz tistega, kar se dogaja v njeni reviji. Nihče ni nikoli trdil, da ni stroga šefinja, marsikoga je spravila v jok in ustrahovala podanike, da so poskrbeli, da je vse v skladu z njenimi visokimi standardi. A taisti prestrašeni podaniki ostajajo v njeni orbiti, ker jih navdihuje, ker želijo biti del živahnega sveta, kot ji rečejo, Nuclear  Wintour (besedna igra s podobno zvenečo angleško besedo winter, zima, Nuklearno zimo), ki narekuje modne smernice. »Če sem taka psica, si pa ljudje res želijo biti kaznovani, glede na to, da so še vedno tu,« meni Anna. Zanjo ni prostega časa in ni delovnega časa, vedno je na dolžnosti. In to pričakuje tudi od svojih zaposlenih. »Če se komu zdim osorna ali hladna, je to zato, ker si prizadevam za popolnost.«

Seveda se na mesto, kjer je, ne bi povzpela brez neusmiljenosti in odločnosti – in konec koncev, če bi bila moški na takem položaju, bi se njeni nedostopnosti manj čudili. »Tisto, kar delam, me žene,« dodaja. »Sem tudi zelo tekmovalna. In veliko zahtevam. Vseeno pa upam, da nisem ravno psica. Trudim se, da ne bi bila. Rada imam ljudi, ki predstavljajo najboljše pri tem, kar delajo, in če se pri tem spremeniš v perfekcionista, potem morda sem.«

Sem ter tja celo zna odvreči oklep in se malce, samo malce nasmehniti, in o tem smehljaju potem mediji poročajo več kot o marsičem drugem. V javnosti se zadnje čase več pojavlja in se zna pošaliti na lasten račun.

Znanih je še nekaj podrobnosti iz njenega zasebnega življenja: vsako jutro vstane ob petih in pije kavo iz Starbucksa, ne pije alkohola, njen najljubši akcijski igralec je Hugh Jackman, nikoli je ne boste videli povsem v črnem, skoraj vedno nosi sončna očala, ker dobro skrivajo, kaj se ji dejansko podi po glavi, rada igra in gleda tenis, najraje počitnikuje doma. Rada se odzove povabilu k sodelovanju pri pogovornih in humorističnih oddajah, kakršna je legendarna Saturday Night Live, za en dan pa sta z igralko Amy Schumer zamenjali vlogi in tako se je poskusila celo kot komičarka.


VEČ VSEBIN: