Pravila za nego kože, ki jim sledijo tudi dermatologi

Pravilna skrb za kožo zahteva premišljen pristop. In kdo bi lahko vedel več o tem, kaj naša koža potrebuje, da bo lepa in zdrava, kot dermatologi. Tokrat smo tako za vas zbrali nekaj najpomembnejših nasvetov dermatologov, ki jih upoštevajo tudi sami.


Nega kože

Uporabljajte posebno kremo za predel okoli oči

Koža v okolici naših oči je zelo občutljiva. Tako se pogosto prav tu pokažejo prvi znaki staranja. V mislih imamo seveda tiste drobne gubice, ki nam parajo živce. Dermatologi tako opozarjajo, da je uporaba kreme, namenjene posebej predelu v okolici oči, izjemno pomembna. Investirajte v zares kakovostno kremo – še posebej dobra izbira so tiste, ki vsebujejo antioksidante in peptide.

Uživajte čim več različnih vrst sadja in zelenjave

Na videz in zdravje naše kože seveda močno vpliva tudi prehrana, ki jo uživamo. Za kožo so še posebej pomembni antioksidanti, ki jih najdemo predvsem v sadju in zelenjavi. Tako boste težko našli dermatologa, ki ne bi poudarjal pomena uravnotežene, z različnimi vrstami sadja in zelenjave bogate prehrane za lepoto ter zdravje naše kože.

Med telefonskimi pogovori uporabljajte slušalke

Imate radi dolge pogovore po telefonu? Pogosto pozabimo, da so naši telefoni večinoma pravo gojišče škodljivih bakterij in drugih mikroorganizmov. Raziskave nemalokrat razkrijejo, da lahko na telefonu najdemo več mikrobov kot na straniščni školjki. Verjetno si tako lahko predstavljate, da za kožo ni najbolje, če ob njo dalj časa tiščite mobilni telefon. Svetujemo vam, da si omislite slušalke, ki jih boste lahko uporabljali za telefonske pogovore. Seveda pa poskrbite tudi za to, da boste svoj telefon redno čistili.


Omejite vnos sladkorja

Prehrana, ki vsebuje veliko sladkorja, zagotovo ni najboljša za naše zdravje, zelo negativen vpliv pa ima lahko tudi na kožo. Tako se tudi dermatologi zelo dobro zavedajo, da je pametno čim bolj omejiti vnos sladkorja, še bolje pa je seveda sladkor povsem črtati iz prehrane. Med drugim lahko sladkor oslabi tudi delovanje kolagena – beljakovine, ki je nujna za prožno, napeto kožo. Več sladkorja pogosto pomeni tudi več gubic oziroma njihovo hitrejše nastajanje.

Ne pozabite na kremo za zaščito kože pred soncem

Dermatologi k osnovni skrbi za lepo in zdravo kožo prištevajo tudi redno uporabo kreme za zaščito pred soncem – in to v vseh letnih časih. Z ustrezno zaščito kože pred nevarnimi UV-žarki preprečite prezgodnje staranje, obenem pa močno zmanjšate tveganje za kožnega raka.

Jejte čim več paradižnika

Omenili smo že, da je uživanje sadja in zelenjave izjemno pomembno za lepo in zdravo kožo. Še posebej koristen pa naj bi bil paradižnik, na katerega prisegajo tudi številni dermatologi. V paradižniku lahko namreč najdemo večje količine likopena, močnega antioksidanta, ki ima zelo blagodejen vpliv na našo kožo.

Redno izvajajte piling

Za lepo kožo je zelo pomembno tudi, da skrbite za redno odstranjevanje odmrlih kožnih celic. Seveda po drugi strani s pilingom ne smete pretiravati, da ne razdražite ali celo poškodujete kože. Načeloma zadostuje, da se pilinga lotite enkrat tedensko, pri čemer si lahko pomagate kar z naravnimi pripravki, na primer na osnovi sladkorja ali kave.


VEČ VSEBIN: