Pozimni ali goli jasmin

Poznate vednozeleni jasmin (Jasminum nudiflorum)? V enem od prejšnjih člankov smo pisali o dišeči in bodnantski brogoviti, ki cvetita preko zime. Ker se po naših vrtovih vse premalo sadijo pozimi cvetoče rastline, obstaja pa jih kar nekaj, smo se odločili napisati nekaj vrstic o še enem zimskem lepotcu: pozimnem ali golem jasminu.


Pozimni ali goli jasmin spada v rod listopadnih in vednozelenih rastlin. Nekatere rastejo grmasto, druge prištevamo k ovijalkam in naslonjavim vzpenjavkam. Njihov okras so tako listi, kot lepi, pri nekaterih vrstah dišeči cvetovi. Vsem je skupna cevasto pladnjasta oblika cveta, ki je pravzaprav prepoznavna značilnost jasminovk. Cvet je, odvisno od vrste, lahko bel, rožnat ali rumen. Kdo ne pozna ovijalke, ki se ovija po ograjah, pergolah in stebrih v našem Primorju in preko celega poletja okrašena z belimi grozdastimi cvetovi oddaja opojne vonjave? To je beli jasmin ali Jasminum officinale, ki žal v celinski Sloveniji ne uspeva. Lahko ga gojimo le v veliki posodi, katero preko zime umaknemo v svetel in hladen prostor, kjer bo prezimil.

Goli jasmin
Goli jasmin je preko poletja s svojo zanimivo rastjo in lepimi listi zeleno dopolnilo cvetoče zasaditve.

Pozimni ali goli jasmin pa je odporen na nizke temperature in uspeva po vsej Sloveniji. S svojimi rumenimi nežnimi cvetovi, ki cvetijo preko zime, ko večina ostalih rastlin počiva, nam pričara posebno doživetje.

Goli jasmin ima grmasto rast z usločenimi poganjki. Zaradi teh ga lahko uporabimo za prekrivanje tal, gojimo pa ga tudi kot naslonjavo vzpenjavko. Ob ograji, zidu ali deblu drevesa bo zrasel tudi do 3,5 m visoko. Poganjke moramo privezovati k opori.
Vitka stebla v jeseni odvržejo listje in od takrat naprej pa vse do konca januarja se na golih steblih odpirajo živo rumeni nežni cvetovi, ki spominjajo na cvet forzicije. Cevasto pladnjasti cvet s šestimi venčnimi listi živo rumene barve je pravo malo čudo, ki kuka izpod bele snežne odeje. Ob močni zmrzali cvetovi sicer pomrznejo, vendar se ob prvi otoplitvi tvorijo novi. Če vejico prerežemo, bomo videli, da v prerezu ni okrogle, temveč kvadratne oblike. Veje so živo zelene barve in pravi okras tudi, ko so popolnoma gole, ko že odvržejo liste, cvetovi pa so še v popkih.


Preko cele zime lahko režemo poganjke, ki se bodo v vazi na toplem hitro razcveteli. Spomladi poženejo nežni pernati listi sestavljeni iz treh lističev. Ozelenjene vejice so lep okras vrta preko celega poletja.

Goli jasmin je nezahtevna rastlina. Bolje bo uspeval, če mu namenimo zelo sončno lego, kjer se tla hitro ogrejejo. V delni senci bo slabše cvetel. Tla naj bodo rodovitna in dobro odcedna. Ob sajenju dodajmo v sadilno jamo nekaj komposta.
Po cvetenju, nekje v marcu, cvetne poganjke skrajšamo na nekaj centimetrov. Redčimo tudi stare poganjke. Če vsako leto odstranimo eno tretjino starih poganjkov, bo goli jasmin ohranjal svojo lepo rast. Z obrezovanjem preprečimo, da bi prišlo do golih mest in da bi poganjki rjaveli.

Razmnožimo ga lahko sami in sicer z grobanjem poganjkov. Spomladi izberemo na rastlini mlad in lep poganjek, ki raste blizu tal in ga ukrivimo tako, da konec poganjka gleda navzgor. Upognjeno mesto zakopljemo v vlažno zemljo. Nekateri ta del tudi pritrdijo s pomočjo kovinskih žic. Na upognjenem delu bo rastlina kmalu pognala nove korenine. V jeseni mlade ukoreninjene rastline že lahko ločimo od matične rastline in posadimo na izbrano mesto. Razmnožujemo ga tudi poleti z delno olesenelimi potaknjenci.

[gdl_gallery title=”Jasmin” width=”90″ height=”90″ galid=”14″ ]


VEČ VSEBIN: