Vas muči pozabljivost? To so triki, s katerimi jo boste pregnali!

Huda pozabljivost je lahko znak določenih zdravstvenih težav, predvsem bolezni kot je demenca. Vendar pa v večini primerov pri pozabljivosti ne gre za to. Še posebej če ste še vedno relativno mladi, so vaše težave s spominom verjetno povezane predvsem s tem, da niste najbolje organizirani. Le redki imajo namreč skorajda popoln spomin. Razlogi za to, zakaj nekateri praktično nikoli ne pozabijo na svoje obveznosti, drugim pa se to dogaja skoraj vsakodnevno, so torej drugačni. Pogosto namreč raziskave razkrijejo, da imajo tisti, ki nimajo težav s pozabljivostjo, kar precej skupnih lastnosti oziroma navad. Z nekaj preprostimi triki in spremembami lahko tudi sami poskrbite, da ne boste več pozabljali na pomembne stvari v svojem življenju!


Pozabljivost in demenca

Pozabljivost in vsakdanji opravki – Vsaka stvar ima svoje mesto

Vas pozabljivost oziroma spomin izdaja predvsem takrat, ko morate najti določen predmet, na primer ključe za avto? Če se vam pogosto dogaja, da se nikakor ne morete spomniti, kje ste pustili določeno stvar, je rešitev seveda zelo preprosta. Najbolj problematičnim stvarem določite stalno mesto. Nato jih dosledno odlagajte tja. Sčasoma bo to postalo navada, zato vam ne bo treba pretirano razmišljati, kje ste nekaj pustili. Obenem pa vas ne bo več skrbelo, da ne bi mogli najti določenega predmeta ravno v trenutku, ko bi ga najbolj potrebovali.

Pomagajte si s kombiniranjem čutov

Včasih lahko že vnaprej predvidevamo, da bomo določeno stvar že zelo hitro pozabili, vendar ne vemo dobro, kaj lahko storimo, da bi jo ohranili v spominu. Precej večja verjetnost, da si bomo nekaj zapomnili, je, če bomo v proces pomnjenja vključili vsa čutila. Pogosto lahko pomaga že to, da glasno izgovorimo stvar, ki si jo želimo zapomniti.

Investirajte v rokovnik in izkoristite možnosti sodobne tehnologije

Ni dovolj zgolj to, da si nekaj zapišete. Če vsakič za to uporabite naključni listek papirja, obstaja velika nevarnost, da ta listek izgubite oziroma da ga založite. Mnogi ljudje, ki si sicer stalno zapisujejo stvari, veljajo za kronične pozabljivce. Dokler torej nimate dobrega sistema beleženja, se vam bo zelo verjetno še naprej dogajalo, da boste stalno pozabljali. Če boste začeli vse obveznosti, od dnevnih opravil do pomembnih sestankov, beležiti na enem mestu, bo možnosti za pozabljanje precej manj. Če sodite med privržence dobrih starih, preverjenih rešitev, je lahko odlična izbira rokovnik. Seveda pa si lahko pomagate tudi z mobilnimi aplikacijami in drugimi virtualnimi orodji za beleženje opravil.


Ne odlašajte z manjšimi opravili

Morda najpomembnejša skrivnost tistih, ki nikoli ne pozabijo na svoje obveznosti, je, da ne odlašajo z opravili, še posebej če gre za manjše obveznosti, ampak se jih raje lotijo nemudoma, ko se nanje spomnijo. Tako tudi ni možnosti, da bi nanje pozabili do predvidenega roka. Včasih bolj kot zapisovanje pomaga to, da nekaj preprosto naredite.

Poskrbite za dovolj spanja

Za pešanje spomina je lahko krivo tudi pomanjkanje spanja. Včasih namreč pozabljivost ni povezana s stvarmi, ki bi jih lahko zabeležili ali opravili nemudoma, ampak gre za nekaj, kar si morate preprosto zapomniti. To pa je lahko praktično nemogoče, če ste nenaspani. Ena od ključnih navad tistih, ki veljajo za ljudi z dobrim spominom, je tako tudi ta, da poskrbijo za kakovosten spanec. Prav spanje naj bi bilo namreč nujno, da se lahko določene informacije zares usidrajo v našem dolgoročnem spominu. Preizkusite lahko tudi vaje za možgane proti pozabljivosti.

VEČ VSEBIN: