Povečajte količino pokurjenih kalorij

Morda še ne veste, a vaše telo je pravo čudo učinkovitosti. Če namreč nekaj delate vedno znova in ponavljajoče, boste pri tem postali tako dobri, da sploh ne boste več razmišljali o tem, kako in zakaj to počnete. A to pri vadbi ni dobro. Pri vadbi je namreč pomembno, da svoj način telovadbe (in vaj) vsake toliko časa malce zamenjate, spremenite in poskusite kaj novega. Ko to namreč naredite, je vaše telo presenečeno in mora delati bolj trdo, ker je zanj to nepoznano področje. Namesto že znanih vadb vam zato ponujamo tudi zanimive alternative, ki jih lahko izvajate tudi doma.


vaje z žogo

Premešajte vadbo

Kar se tiče kardio vadbe, vam ni potrebno opustiti vsega tistega, kar imate radi. Samo malo priredite načrt. Vsaj en dan v tednu se tako lotite dejavnosti, ki je drugačna od tistih, ki se jih običajno udeležujete, izvajate ali lotite. Če npr. veliko tečete, pojdite enkrat tedensko plavat, če veliko veslate v fitnestu, se en dan raje spravite na kolo. Povečajte intenzivnost v času svoje druge kardio vadbe v tednu, in podaljšajte čas svoje tretje vadbe. Vaše telo bo dovolj »zmedeno«, da bo delalo več in bolje.

Zamenjajte vaje

Da bi uspešno preuredili svojo vadbo za moč, zamenjajte vse običajne gibe (kot so denimo trebušnjaki) z drugačne vrste vajami. Če jih spremenite v vaje z veliko žogo, to namesto trebušnjakov pomeni, da ležite na hrbtu, stisnete žogo med stopala in stopala dvignete v položaj 90 stopinj, da so naravnost nad vašimi boki. Pri tem pazite, da držite hrbet kot prilepljen na tla.

Namesto izpadnih korakov stojte z nogami narazen v širini ramen. Dvignite desno nogo naravnost nazaj in navzgor, hkrati pa se prepognite in dlani ali prste položite na tla pred levo nogo. Prepognite obe koleni, tako da desno koleno pritegnete za levo koleno. Pritisnite spet s pomočjo levega stopala ob tla, da se vrnete v prvotni položaj. Naredite 15 ponovitev tako, da imate nogo dvignjeno, nato pa zamenjajte strani in ponovite. Naredite 3 nize.


Če radi veslate v fitnessu, se poslužite še ene vaje z veliko žogo. Pokleknite pred žogo s podlahtmi na njej. Odkotalite jo ravno toliko naprej, da boste v rahlem predklonu na kolenih, prsni koš pa imeli dvignjen stran od žoge. Telo naj bo kot ravna diagonalna črta od glave do kolen. Potegnite lopatici navznoter in žogo nazaj k sebi, poberite jo in dvignite ter držite pred seboj.  Nagnite se celo nazaj, a vaša hrbtenica naj bo pri tem ravna. Vrnite se v prejšnji položaj, potem pa se zakotalite še na izhodiščni položaj. Naredite 3 nize petnajstih ponovitev.

Namesto uporabljanja naprave za potisk ramen (trenažer za vadbo ramenskih mišic), stojte z nogami narazen ramen v širini ramen ted držite dvokilogramsko medicinsko žogo v levi roki, obe roki pa imejte odročeni. Upognite desno koleno in dvignite noge tako, da je stegno vzporedno s tlemi. Koleno zadržite na tem položaju in vrzite žogo z leve strani proti desni. Ko jo vržete nazaj v levo, je to ena ponovitev. Naredite jih 15, nato pa zamenjajte strani in ponovite. Naredite 3 nize.

VEČ VSEBIN: