Potovalna lekarna – na potovanje se odpravite z osnovno

Ko se odpravljate na počitnice, poleg kopalk in sončne kreme nikar ne pozabite na domačo potovalno lekarno. Kaj je dobro imeti s sabo, preverite v nadaljevanju.


Da bi se izognili zdravstvenim nevšečnostim na potovanju, je s sabo dobro imeti osnovna zdravila in nekatere pripomočke. V Slovenskem zdravniškem društvu svetujejo, naj osnovna potovalna lekarna zajema zdravstveno kartico, potrdilo o zdravstvenem zavarovanju in, če je to potrebno, cepljenju. V njej naj ne manjkajo niti tablete proti bolečinam, povišani telesni temperaturi, driski, potovalni slabosti in za zdravljenje zaprtja.

Ker imamo na potovanju lahko težave z drisko in bruhanjem, imejmo s seboj prašek za nadomeščanje izgubljenih mineralov. S takim praškom bomo preprečili tudi izsušenost, ki se pojavi ob driski oziroma bruhanju. Potovalno lekarno naj sestavljajo tudi tablete proti alergiji, tablete za čiščenje vode, razkužilo, obliži, povoji, sterilna obveza za rane, gaze, elastični povoj, škarjice in termometer, še svetujejo zdravniki.

Potovalna lekarna

Kako hraniti zdravila?

Zdravila naj bodo vedno shranjena na temperaturi, nižji od 25 stopinj Celzija, svetujejo v društvu. Zaščitena naj bodo pred svetlobo in vlago. Pazljivo ravnajte z zdravili, ki za shranjevanje potrebujejo posebne pogoje. Sicer pa imejte zdravila shranjena na enem mestu, najbolje v priročni torbici, na varnem pred otroci. Shranjena naj so v originalni embalaži (vključno z navodilom za uporabo), preden jih vzamete s seboj pa preverite njihov datum uporabe.


Izognite se nepotrebnim nevšečnostim

Če uporabljate zdravila, ki jih je treba prijaviti carini, ali ste diabetiki in morate s seboj na potovanje vzeti igle, pred odhodom na pot prosite zdravnika za pisno potrdilo, da ne bi kasneje prišlo do nepotrebnih zapletov. Dobro je tudi, da se taki bolniki z zdravnikom najprej posvetujejo tudi o tem, ali je takšno potovanje zanje sploh primerno.

Se odpravljate v eksotične kraje?

Če boste počitnikovali v eksotičnih krajih, pred odhodom obiščite potovalno ambulanto in se z zdravnikom posvetujete o morebitnem cepljenju. Morda vam bo zdravnik priporočil cepljenje proti tifusu, steklini, ali hepatitisu A in B. Če se odpravljate na območje, kjer je prisotna malarija, vam bo zdravnik predpisal (samoplačniške) antimalarike.

VEČ VSEBIN: