Posiljevalec?

Režiser Luc Besson je obtožen, da je v Franciji posilil neko žensko.


Luc Besson

Prva je o tem poročala francoska radijska postaja Europe 1. 27-letna Francozinja, ki ostaja neimenovana, je na policiji vložila pritožbo zoper 59-letnega filmskega ustvarjalca, kar je potrdila tudi Varietyju.

Radijski postaji je povedala, da naj bi ji režiser nekaj dal v čaj. Zaradi tega je izgubila zavest in se prebudila, ko jo je otipaval in imel z njo spolni odnos. Nato, trdi, se je prebudila v hotelu s šopom denarja. Od tam je šla k prijateljici domov.

Igralka incident opisuje kot nasilen spolni napad, ki se je zgodil 10. maja v hotelu Bristol v bližini Elizejskih poljan.


»Gospod Besson je padel s stola, ko je izvedel za te obtožbe, ki jih odločno zanika,« je povedal njegov odvetnik Thierry Marembert.

Po epskem padcu Harveyja Weinsteina oktobra lani je bila cela vrsta moških obtoženih posilstva in neprimernega obnašanja. V teh šestih mesecih se je v filmski industriji, ki so ji dominirali moški, marsikaj spremenilo. Oblikovala so se tudi gibanja #MeToo ter Time’s Up.

Prejšnji teden je na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu avstralska igralka Cate Blanchett povedla ženski marš na stopnicah Palais des Festivals, da bi protestirale proti neenakopravnosti med spoloma v filmski industriji oziroma da bi se zavzele za enakost.  Cate se je na rdeči preprogi pridružilo 81 žensk, ki so tako simbolično ponazorile 82 filmov, ki so jih režirale ženske in so bili uvrščeni v uradno selekcijo. 1645 filmov so režirali moški.

Francoska različica gibanja #MeToo se imenuje 5050×2020 in je pripravila dogodek.


Bessonov naslednji film je Anna, triler, v katerem igrajo Helen Mirren, Cillian Murphy in Luke Evans. V kino naj bi prišel oktobra letos.

Od leta 2004 je poročen z Virginie Besson-Silla. Predtem je bil poročen z igralkami Millo Jovovich, Maïwenn in Anne Parillaud. S trenutno ženo ima tri otroke, z drugo in tretjo pa po enega. Z Millo nista imela otrok.

Besson se tokrat ne bo prvič srečal z organi pregona. Leta 2002 je moral na sodišče, ker je bil obtožen nenaklepnega umora kamernana, ki ga je leta 1999 zbil avto med snemanjem pregona s taksijem v filmu Taksi 2, ki ga je produciral.

VEČ VSEBIN: