Spomladi cvetoče čebulnice so nenadomestljiv okras vrta in balkona

Cvetlice so zelo pomemben element ekološkega vrta. Sadimo jih na okrasne grede, med zelenjavo, pod drevje, v trato in tudi v cvetlične lončke in korita. Pisano cvetje privabi v vrt žuželke, ki oprašujejo rastline, ter nam pomagajo v boju proti škodljivcem. Na ta način ohranjamo v vrtu neko ravnovesje, rastline pa so lepe in zdrave. Poleg trajnic, enoletnic in dvoletnic poznamo še eno veliko skupino cvetočih rastlin, ki jih sadimo v vrtove in tudi na balkone. To so spomladi cvetoče čebulnice.


   Lep cvet narcise.

Kaj so spomladi cvetoče čebulnice

Ko omenimo spomladi cvetoče čebulnice, se večina najprej spomni na tulipane in narcise, ki so po naših vrtovih resnično najbolj razširjeni. Vendar spada v to skupino še ogromno čudovitih cvetlic. Čebulnice imajo mesnate podzemne organe, s pomočjo katerih jih razmnožujemo. Ti organi so lahko, tako kot pri tulipanih, narcisah, hijacintah, prave čebule, lahko pa so podzemni brsti, stebelni in koreninski gomolji, rizomi ali zarodni brstiči.
Na razpolago je nešteto vrst in sort, od najbolj zgodnjih, že ob koncu zime cvetočih jaric, pa vse do pozno v maju cvetočih sort tulipanov. Barvna paleta je popolna, tudi približek črne je žlahtniteljem uspelo dobiti s sorto tulipana Queen of the Night. Izbiramo lahko med nizkimi, kot so zvončki, morske čebulice, snežne modrice, hijacinte, med srednje visokimi, kot so različne sorte tulipanov in narcis, pa vse do 50 cm visokih sort tulipanov. Drobnejši cvetovi so, bližje so sorte naravnim vrstam iz katerih so jih vzgojili.
Če pravilno načrtujemo, nam lahko v vrtu ali na balkonu cvetijo čebulnice že od januarja pa vse tja do konca maja.

Za lažje načrtovanje smo v spodnji razpredelnici zbrali vrste spomladi cvetočih čebulnic glede na čas cvetenja.

Čebulnice

Kako sadimo

Ko kupujemo čebulnice pazimo, da čebule, gomolji, rizomi ali brsti niso izsušeni ter da so čvrsti in zdravi.
Zemlja je v oktobru še topla in vlažna, tako da lahko čebulčki in gomoljčki še pred zimo razvijejo dober koreninski sistem. Čebulnice potrebujejo tla, ki so dobro odcedna, prepustna in s hranili raje bolj revna kot prebogata. Gnojimo s kompostom, hlevskemu gnoju pa se raje izogibajmo.
Nekako velja pravilo, da sadimo v jamice, ki so dvakrat ali trikrat globlje od debeline čebulice, gomolja, brsta. Tla predhodno zrahljamo. S pomočjo sadilnega klina naredimo jamico. Če so tla slabo odcedna, na dno luknje dodamo nekaj peska ali mivke. Čebulico položimo v luknjo in pazimo, da med njo in dnom luknje ni zraka, sicer se tam nabira voda in čebulica zgnije.
Ko čebulnice odcvetijo, porežemo odcvetele cvetove, liste pa pustimo, da sami ovenijo. Čebule, gomolji, brsti, rizomi preko listov nabirajo hranila, ki jih čez zimo skladiščijo, spomladi pa porabijo za rast in cvetenje. Zato je rezanje ali kakršno koli povezovanje listov, predvsem povezovanje listov narcis je pri nas tako pogosto videno, popolnoma neprimerno. Če pravilno kombiniramo zasaditve čebulnic med trajnice, bo ta pomanjkljivost manj vidna. Ko bodo čebulnice odcvetele, bodo trajnice že tako razvite, da bodo s svojimi listi zakrile neugledno veneče listje čebulnic.


Večino čebulnic po cvetenju pustimo v zemlji. Izjema so tulipani in nekatere vrste za mraz preobčutljivih narcis, predvsem tacetnih (Narcissus tazetta). Te poberemo iz zemlje, očistimo, posušimo in shranimo v papirnatih vrečkah v hladnem in suhem prostoru. Tako naredimo tudi z vsemi čebulnicami, ki jih imamo posajene v cvetlična korita ali zabojčke.

Med trajnice posajeni tulipani, polepšajo gredo že zgodaj spomladi.

Kam vse lahko posadimo čebulnice

Grede s trajnicami ne bi bile popolne brez spomladi cvetočih čebulnic. Čebulnice jih naredijo lepe, še preden se trajnice začnejo prebujati in razraščati. Ko bo njihov čas minil, se bodo trajnice že dovolj razrasle, da bodo prekrile počasi veneče in mogoče malo manj lepo listje, ter prevzele vlogo krašenja grede. Tulipani vseh barv in različnih velikosti, narcise od tistih belih najbolj preprostih, do rumenih več cvetnih ali trobentastih, nežni irisi in opojno dišeče hijacinte, vse lahko uvrstimo na naš seznam čebulnic za cvetlične grede.

Ekološki vrtnar ima v svojem vrtu tudi del trate, ki jo kosi le dvakrat na leto. Na to površino posadimo narcise. Da bo zasaditev naravnejša, jih sadimo tako, da z višine spustimo večje število čebulic, da padejo na tla in jih posadimo točno tam, kamor so padle. Spomladi bo taka površina s cvetočimi narcisami prečudovita. Kasneje, ko bodo te ovenele, pa bo zrasla že trava in travniško cvetje. Preden bomo šli v juniju v prvo košnjo, bo tudi listje narcis opravilo svojo nalogo nabiranja hranil in ovenelo. Tako ne bomo s košnjo naredili nobene škode in narcise bodo naslednje leto spet lepo cvetele.

V trato, ki jo redno kosimo, posadimo zgodaj spomladi cvetoče čebulnice, kot so npr. žafrani ali hrušice. Tudi pod drevjem in grmovnicami posajeni zvončki, jarice, hrušice, snežne modrice in morske čebulice bodo odlično rasle v bogati prsti listavki, ki nastaja iz odpadlega listja grmovnic in dreves. V nekaj letih se bodo čebulnice razrasle in ustvarile čudovite barvne preproge.


Ker so take zasaditve tako rekoč trajne, je vredno pred sajenjem dobro premisliti, kam jih bomo posadili in s katerimi rastlinami kombinirali.

Tisti, ki nimate vrta, si lahko s čebulnicami polepšate balkone ali okenske police. Za gojenje v loncih so odlične nizke narcise, tulipani, hijacinte, žafrani…. Na dno lončka najprej dodamo pesek, ki bo poskrbel za boljše odtekanje vode. Substrat naj bo lahek in ne prebogat s hranili. Lahko je to kar vrtna zemlja, kateri smo za večjo zračnost dodali nekaj mivke. Za pestrejšo zasaditev posadimo v posode več vrst čebulnic, ki cvetijo v različnih obdobjih. Sadimo jih po plasteh, odvisno od velikosti čebulice, gomoljčka, korenike. Večje posadimo globlje, manjše pa bolj proti vrhu posode. Namestimo jih nekoliko gosteje, kot če bi jih sadili na grede, lahko se med seboj dotikajo. Čebulnice lahko posadimo tudi med rastline, ki jih ravno v tem času zasajamo v korita, katera bodo krasila balkone preko jeseni in zime. Čebulnice, ki bodo zacvetele spomladi, bodo take zasaditve poživile in vnesle pomlad tudi na naše balkone.

[gdl_gallery title=”Pomladne cebulnice” width=”90″ height=”90″ galid=”15″ ]

VEČ VSEBIN: