Pogosto jokate? Potem ste verjetno zelo zdravi!

V družbi je jok pogosto dojet kot znak šibkosti. Kot nekaj, česar močan in samozavesten človek ne počne. Še posebej pa to seveda velja za moške. Tako imajo ljudje pogosto občutek, da morajo jok skrivati in se ga sramovati. Sodite tudi vi med tiste, ki pogosto jokate, vendar se vam zdi, da bi se morali te »navade« znebiti? Naj vas potolažimo. Jok je v resnici zelo dober za vaše zdravje …


Jokanje

Več joka – manj stresa

Zanimivo je, da ljudje, ki pogosto jočejo, večinoma precej manj intenzivno občutijo stres kot tisti, ki jim po licu zelo redko spolzi solza. Seveda je to, če pomislimo malce bolje, precej logično. Čeprav je jokajoč človek videti čustveno razrvan, nestabilen, pa je v resnici prav jok oblika osvobajanja od negativnih čustev. Namesto da jih potlačijo globoko v sebi, se ljudje, ki ne preprečujejo solzam, da bi stekle svojo pot, z njimi soočijo in jih pustijo za seboj. Verjetno imamo vsi vsaj občasno skrbi oziroma se ne počutimo najbolje. V takšnih trenutkih nikar ne zadržujte joka, sicer lahko postane breme hitro pretežko.

Jočite, da boste boljše volje!

Ne, v mislih nimamo nujno solz sreče. Jok ima že sam po sebi blagodejen vpliv na naše razpoloženje. Seveda jok najprej povežemo z žalostjo, vendar bi bilo nanj bolj primerno pogledati z druge perspektive. To je pravzaprav »metoda«, s pomočjo katere puščamo žalost za seboj. Dokaze za to je mogoče najti tudi na povsem fiziološki oziroma biološki ravni. Med jokom se namreč v možganih sproščajo snovi, ki močno spominjajo na endorfine – hormone zadovoljstva.

Pomoč pri psihosomatskih težavah/bolečine

Določene fizične težave so lahko zelo tesno prepletene s psihičnim stanjem. Tako lahko negativna čustvena stanja vplivajo tudi na to, da doživljamo nenavadne bolečine oziroma da se pojavljajo različne težave z zdravjem. Čeprav vam morda poskušajo nekateri dopovedati, da je to »samo v vaši glavi«, pa verjamemo, da vam vaše zaznave govorijo nekaj povsem drugega. Težav ne dojemate nič drugače, kot če bi bile simptom bolj oprijemljivih bolezni. Tudi pri psihosomatskih težavah pa vam lahko pogosto vsaj deloma pomaga prav jok. Sproščanje negativnih občutij bo imelo zagotovo pozitiven vpliv tudi na vaše celostno zdravje. Bolečine, ki so se zdele morda še nedolgo tega nepremagljive, bodo postale znosnejše, izboljšali pa se bodo tudi drugi simptomi, če negativnih čustev ne boste več zadrževali in kopičili v sebi.


Jok je dober tudi za oči

Ste vedeli, da je jok lahko dober tudi za naše oči? Solze namreč delujejo kot naravni vlažilec sluznice. Tako pravzaprav preprečimo pretirano izsuševanje oči, ki lahko prinese tudi težave z vidom. To je torej še eden v množici številnih dobrih razlogov, zaradi katerih solz – in s tem negativnih čustev – ne bi smeli zadrževati v sebi.

Možnost za izboljšanje odnosov z drugimi

Temelj dobrega odnosa sta zaupanje in iskrenost. Tako lahko jok v resnici pomaga, da izboljšamo oziroma poglobimo odnose z drugimi. Običajno namreč joku sledi iskren pogovor, ki lahko koristi vsem vpletenim. To odnos oddalji od površnosti in prinese novo, globljo povezavo. Ne skrivajte torej solz, ampak začnite nanje čim prej gledati kot na nekaj pozitivnega!

VEČ VSEBIN: