Pobelite si zobe s pomočjo alternative!

Zobje so tisti, ki običajno naredijo prvi vtis, še preden ga naredimo mi sami s svojim smislom za humor, prijaznostjo ali profesionalnostjo. Vaš pozdravni nasmešek namreč kaj hitro določi, kako vas bo oseba, s katero se pogovarjate (prvič) sprejela. O tem zdaj pričajo celo raziskave. Biserno beli zobje so tako sanje vsakega človeka, vendar pa se z leti (in različnimi razvadami in navadami) obarvajo in dobijo neprijeten videz. Kako si pri tem lahko pomagate sami in brez dragih kemičnih pripravkov?


Zagotovo dobro veste, da se morate za bele zobe izogibati kavi in črnemu čaju, rdečemu vinu in temnemu jagodičevju, vendar s čim si lahko pomagate, da bodo vaši zobje čim bolj beli? Zbrali smo kar nekaj priporočil različnih alternativnih ved, da boste z uživanjem teh živil poskrbeli ne le za svoje zdravje, pač pa tudi za lepoto svojih zob.

Voda

Pijte veliko vode, da boste vi in vaša usta dovolj hidrirani in da bo vaš nasmeh bel. Predvsem to počnite med pitjem kozarcev vina in temno pigmentiranih živil za preprečevanje obarvanja. Kljub temu, da voda zmanjšuje kislost v ustih in posledično tudi zmanjša škodo za sklenino, bodite previdni pri pitju gazirane vode, ki ima večji potencial za slabenje sklenine in s tem škoduje zobem.

beljenje zob

Zelena in korenje

Prav tista visoka vsebnost vode, ki pripomore k temu, da sta ti zelenjavi odlični za vašo linijo in zdravje, tudi pomaga pobeliti zobe s spodbujanjem proizvodnje sline, ki pomaga pri odplavljanju ostankov hrane in krepitvi dlesni.


Jabolka

Glasen hrsk, ki ga zaslišite, ko ugriznete v jabolko, je lahko neprijeten zvok, vendar pa je hkrati dober za vaše zobe. Njihova hrustljavost namreč krepi dlesni, njihova visoka vsebnost vode pa spet poveča proizvodnjo sline ter razprševanje in nevtraliziranje kolonij bakterij, ki vodijo do slabega zadaha in zobnih oblog.

Pomaranče

To svetlo sadje vsebuje kislino, ki lahko dodobra zdrgne zobno sklenino, če ga zauživate v velikih količinah, zaradi česar bodo posledično tudi vaši zobje bolj beli, vendar ima to tudi negativno plat. Zato vam ne priporočamo, da jih uživate na kilograme dnevno, vendar pa imajo vseeno pozitiven vpliv ne le na vaše zobe, pač pa tudi na splošno zdravje.

Jagode

Čeprav so divje rdeče barve, se v njih skriva jabolčna kislina, ki deluje kot naravni adstringent za odstranjevanje površinskega razbarvanja zob. Sveže, sočne jagode dajo čudovit okus prav pri vseh obrokih, pa naj gre za solate ali sladice in tudi zajtrke.

Semena in oreščki

Uživanje teh grobih in trdih živil pomaga, saj se drgnejo ob zobne obloge in jih skupaj z madeži odstranjujejo z zob. Privoščite si nekaj mandljev, ki so ne le polni proteinov in zdravih maščobnih kislin, pač pa so tudi dovolj hrustljavi, da vam dodobra zdrgnejo še zobe.


Sir

Trdi sir je poln kalcija, ki krepi zobe in dlesni, hkrati pa je večina sirov skoraj brezbarvnih, kar pomeni, da ne bodo omadeževali zob.

Soda bikarbona

Postavite zobno pasto na poličko in si zobe ščetkajte s sodo bikarbono, ki je glavna sestavina kot belilo in »soda«, ki je pravzaprav oblika soli v tej obvezni opremi vsakega gospodinjstva, je blago brusilno sredstvo, ki bo pomagalo zdrgniti zobne obloge in površinske madeže.

Čebula

Čeprav se vam ne bo zdela idealen prigrizek, saj je s svojim slovesom zaslug za slab zadah prav razvpita, pa je izjemno koristna za zobe. Ker je brezbarvna, za seboj ne bo pustila madežev, hkrati pa si ljudje po njej hitreje in pogosteje ščetkajo zobe, kar je vedno dobra gesta.

Brokoli

Za razliko od pese in brusnic se ta hrustljava zelenjava ne lepi za zobe, tako da to ne bo povzročilo grdih površinskih madežev. V svoj obrok dodajte nekaj surovega brokolija, da zdrgne površino zob in s tem poskrbi za naravno ščetkanje.


VEČ VSEBIN: