Pobarvanke za odrasle prispevajo k boljšemu duševnemu zdravju

V zadnjem času opažamo zanimiv trend. Starši si izposojajo barvice od svojih otrok, ki jih nato uporabijo za svoje lastne pobarvanke. Morda ste že zaznali, da so postale pobarvanke za odrasle v zadnjih dveh letih pravi hit. Marsikatera večja knjigarna oziroma papirnica poroča celo, da so pobarvanke, namenjene odraslim, eden njihovih najbolje prodajanih izdelkov.


Pobarvanke za otroke

Tako ni presenetljivo, da so tudi psihologi v tem ugledali zanimivo raziskovalno področje. Raziskovalci z Nove Zelandije so namreč pred kratkim izvedli eno najobsežnejših raziskav do zdaj, povezanih z vplivom pobarvank za odrasle na duševno zdravje. In kaj so ugotovili? Barvanje ima lahko tudi v odrasli dobi izjemno pozitiven učinek na naše počutje in kreativnost!

Pomoč pri težavah z anksioznostjo, depresijo in stresom

Novozelandski znanstveniki so prišli do spoznanja, da lahko že 10 minut barvanja dnevno spremeni mnogo. Domnevajo celo, da bi bile lahko pobarvanke za odrasle pomemben del zdravljenja depresije in anksioznosti, seveda pa so zelo koristne tudi za obvladovanje vsakodnevnega stresa. Ne glede na to, koliko ste stari, ima namreč barvanje zelo pozitiven vpliv na vaše zdravje. In čeprav ste določeni z jasnimi črtami, lahko barvanje še vedno prebudi vašo kreativnost.

Pobarvanke za otroke

Seveda so pobarvanke za odrasle precej drugačne od tistih za otroke – polne zanimivih detajlov, zato zahtevajo natančnost, pogosto pa tudi mirno roko. Vsekakor lahko torej barvanje pripomore k večji čuječnosti, vendar psihologi, ki so objavili študijo, menijo, da ne gre samo za to. Tudi sestavljanje sestavljank namreč povečuje čuječnost, a tisti udeleženci raziskave, ki so barvali, so kljub temu opažali pozitivnejši učinek te dejavnosti na njihovo psihično počutje kot tisti, ki so se ukvarjali s sestavljankami. Podobno velja tudi za primerjavo med barvanjem in miselnimi igrami, kakršna je na primer sudoku.


Pobarvanke za odrasle – začasna vrnitev v brezskrbni svet otroštva …

Pobarvanke za odrasle lahko predstavljajo dobrodošel odklop od napornega vsakdana, polnega elektronskih naprav. Poleg tega pa nam omogočijo vsaj navidezni pobeg v čas brezskrbnega otroštva. Tako je barvanje za odrasle zagotovo privlačno tudi zaradi pridiha nostalgije, ki ga nosi s seboj.

Psihologi menijo, da je to izvrstna sprostitvena dejavnost, primerljiva z vrtnarjenjem, še posebej če upoštevamo razmerje med vložkom in učinki. Barvanje je poceni in dostopno, zato gre za zelo pripravno tehniko za samopomoč. V raziskavi so sicer sodelovale le ženske, stare med 18 in 36 let. A glede na to, da tudi mnogi odrasli moški vse pogosteje posegajo po barvicah, si upamo trditi, da pozitiven učinek pobarvank za odrasle na duševno zdravje posameznika ni vezan samo na spol.

VEČ VSEBIN: