Pljučnik – zdravilna rastlina, ki jo nabiramo spomladi

Pljučnik je rastlina z zelo pomenljivim imenom, saj namiguje na organ, ki mu lahko pripravki iz pljučnika še posebej koristijo. To so seveda pljuča. Vendar pa ima pljučnik pozitiven vpliv tudi na mnoge druge funkcije v našem organizmu, zato vam bo uživanje čaja iz te rastline, ki jo začnemo nabirati spomladi, zelo koristilo.


Pljučnik, ki spada celo med prve rastline, ki pokukajo na plan po dolgih mesecih spanja narave, običajno doseže višino približno 30 centimetrov, zanj pa so značilni tudi čudoviti modrikasti cvetovi, ki kasneje postanejo vijolični. Običajno se nabira predvsem liste pljučnika, ki se jih posuši in uporabi v različnih prehranskih dopolnilih, iz njih pa lahko pripravite tudi čaj.

Pljučnik

Čaj iz pljučnika pripravite iz približno 150 mililitrov vode in žličke posušenih listov. Vodo najprej zavrite in ji nato dodajte liste pljučnika. Pustite stati najmanj 15 minut, nato pa čaj precedite. Pijte nekajkrat dnevno, dokler ne opazite izboljšanja simptomov, ki vas mučijo. V nadaljevanju predstavljamo še nekaj najpogostejših možnosti uporabe pljučnika oziroma njegovih najbolj znanih koristih za naše zdravje.

Pljučnik kot pomoč pri težavah z dihanjem

Uživanje čaja iz listov pljučnika vam lahko pomaga pri različnih težavah, povezanih z vašim dihalnim sistemom. Med drugim naj bi tako pljučnik pomagal pri astmi, suhem kašlju in bronhitisu, v preteklosti pa so ga uporabljali celo za lajšanje simptomov tuberkuloze. Pljučnik velja tudi za naravni antibiotik, ki ublaži morebitne okužbe. Čaj iz pljučnika bo pomagal razredčiti sluz in sprostiti dihalne poti ter tako olajšati dihanje. Koristi lahko tudi kadilcem in tistim, ki ste se kajenju odpovedali šele pred kratkim.


Preprečevanje škode, ki jo povzroča oksidativni stres

V pljučniku se nahajajo tudi snovi, ki veljajo za antioksidante. Pitje čaja lahko tako ublaži negativne posledice, povezane z oksidativnim stresom oziroma prisotnostjo nevarnih prostih radikalov v organizmu. Uživanje živil, bogatih z antioksidanti, občutno znižuje tveganje za različne bolezni, med drugim celo za srčne bolezni in raka, antioksidanti pa so znani tudi po tem, da upočasnjujejo proces staranja in poskrbijo za lepši videz kože.

Izboljšanje prebave

Čaj iz pljučnika se priporoča tudi vsem, ki imate težave s prebavo. Uživate ga lahko v primeru diareje ali pa težav s prebavljanjem določenih živil. Po drugi strani pa vam lahko čaj iz pljučnika koristi tudi takrat, ko imate občutek napihnjenosti in zadrževanja vode v telesu.

Pomoč pri okužbi sečil

Uživanje čaja iz pljučnika vam lahko pomaga tudi v primeru, da vas je prizadela okužba sečil. Pljučnik je namreč znan po diuretičnem učinku, zato vam bo pomagal pri hitrejšem premagovanju okužbe oziroma »odplakovanju« problematičnih mikroorganizmov iz telesa.

VEČ VSEBIN: