Pljučni rak med ženskami terja vse več življenj

Ne več za rakom dojke, ženske v razvitem svetu vse bolj zbolevajo za pljučnim rakom, ugotavljajo ameriški strokovnjaki.


V industrijskih državah je med ženskami na pohodu pljučni rak. Leta 2012 je zaradi te oblike raka v razvitem svetu umrlo 210.000 žensk, zaradi raka dojk 198.000, zaradi raka črevesja pa 158.000, kaže poročilo strokovnjakov American Society in Mednarodne agencije za raziskave raka. V manj razvitih državah na prvem mestu medtem ostaja rak dojke. Pri moškim je tako v industrijsko razvitih kot v tistih manj razvitih državah glavni povzročitelj smrti pljučni rak.

Pljučni rak

Glavni vzrok je kajenje

Kajenje je glavni vzrok za nastanek pljučnega raka. Generacija, ki je s kajenjem začela pred 30 do 40 leti v starosti okrog 15 let, je tista, ki zdaj umira zaradi tega raka, ugotavljajo strokovnjaki. Ker je kajenje tesno povezano z rakom na pljučih, takšna rakava obolenja odražajo kadilske navade v posameznih državah. V Veliki Britaniji in ZDA, kjer se je tobak najhitreje uveljavil in je v sredini prejšnjega stoletja kadilo že ogromno ljudi, zdaj narašča smrtnost zaradi pljučnega raka pri moških, pri ženskah pa stagnira. Obratno je v državah, kot sta Španija in Madžarska, kjer so ljudje kasneje prijeli za cigareto: število smrti moških zaradi pljučnega raka tam pada, število smrti žensk pa narašča. Smrtnost zaradi raka dojk pa se po drugi strani zaradi napredka v medicini zmanjšuje.

Ženske so občutljivejše za cigaretne strupe

Ženske so v primerjavi z moškimi veliko občutljivejše za kadilske strupe in s tem tudi za nastanek raka na pljučih, opozarjajo raziskovalci. Ženske, ko enkrat začenjo kaditi, namreč v povprečju dlje časa ostanejo kadilke in pokadijo tudi več cigaret kot moški. Veliko bolj so tudi občutljive na rakotvorne snovi in druge strupe v cigaretih, zato je pri njih tveganje za nastanek pljučnega raka večje kot pri moških.


Vedno več ljudi zboleva za rakom

Poročilo ameriških znanstvenikov med drugim razkriva tudi, da je leta 2012 po vsem svetu za rakom na novo zbolelo več kot 14 milijonov ljudi, za to boleznijo pa jih je umrlo več kot 8 milijonov. Strokovnjaki napovedujejo, da se bosta obe številki v prihodnosti povečevali, saj se število svetovnega prebivalstva povečuje in s tem stara. V razvitem svetu se medtem krepijo različni rizični faktorji, kot so debelost, premalo gibanja in – kajenje. Vzporedno z vsem tem pa ne smemo pozabiti na napredek v medicini, ki omogoča vedno boljšo preventivo, hitrejšo diagnozo in s tem uspešnejše zdravljenje te bolezni.

VEČ VSEBIN: