Pivski kvas: Uporaba in koristi za zdravje

Pivski kvas, ki se, kot pove že samo ime, uporablja pri izdelavi piva, je že dolgo znan po številnih koristih. Proizvaja ga enocelična gliva, imenovana Saccharomyces cerevisiae, ki jo uvrščamo med kvasovke. Vsakodnevno uživanje pivskega kvasa je lahko blagodejno pri mnogih težavah – seveda pa si podobnih koristi žal ne morete obetate, če uživanje pivskega kvasa zamenjate z uživanjem piva. Okus pivskega kvasa sicer ni najboljši, a večini pomaga, če žlico kvasa zmešajo z jabolčnim sokom, na voljo pa so tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo pivski kvas. V nadaljevanju predstavljamo glavne razloge, zaradi katerih bi bilo smiselno začeti z uživanjem pivskega kvasa že danes!


Pivski kvas

Vsebnost številnih pomembnih hranilnih snovi

Uživanje pivskega kvasa je lahko dobra rešitev za vse, ki sicer težko dosežete priporočljiv vnos beljakovin, saj jih v njem najdemo kar precej. Poleg tega vsebuje veliko vlaknin, najbolj znan pa je zagotovo po visoki vsebnosti vitaminov iz skupine B, predvsem vitamina B1. Vse omenjene snovi imajo pomemben vpliv na blagodejno delovanje pivskega kvasa.

Težave, pri katerih vam lahko pomaga pivski kvas

Prebavne težave

Hranilne snovi, ki jih najdemo v pivskem kvasu, pospešijo razgradnjo oziroma prebavo hrane. Poleg tega vsebuje pivski kvas koristne bakterije oziroma probiotike, ki so nujni del zdravega oziroma funkcionalnega prebavnega sistema. Pivski kvas pa je znan tudi po tem, da lahko aktivira določene encime, ki preprečujejo diarejo.

Predmenstrualne težave

Krči, napihnjenost in povečan apetit so težave, s katerimi se pred nastopom menstruacije vsak mesec sooča ogromno žensk. Če ste med njimi tudi sami, lahko z rednim uživanjem pivskega kvasa močno ublažite omenjene simptome.


Težave s kožo

Zaradi visoke vsebnosti vitaminov iz skupine B lahko pivski kvas pomaga vsem tistim, ki imate težave s kožo. Pivski kvas bo odpravil neravnovesje hranilnih snovi v telesu, ki lahko vodi do nastanka aken. Uživanje pivskega kvasa je zelo priporočljivo tudi pri ekcemu.

Oslabljen imunski sistem

Vas pogosto napadejo prehladi oziroma gripa? V tem primeru bi morali najbrž več pozornosti posvetiti krepitvi imunskega sistema, kar je še posebej pomembno v hladnejših mesecih. Pri tem vam lahko med drugim pomaga prav pivski kvas. V njem namreč najdemo tudi izjemno pomemben mineral selen, ki deluje kot antioksidant in torej zmanjšuje vpliv škodljivih prostih radikalov. Poleg tega pivski kvas krepi črevesno sluznico in s tem preprečuje okužbe.

Pomanjkanje energije

Pomanjkanje energije je lahko povezano z zelo različnimi vzroki, eden od zelo pogostih pa je tudi prenizek vnos vitamina B1. Uživanje pivskega kvasa vam pomaga, da boste imeli več energije ter da boste tako lažje in hitreje opravili svoje obveznosti.

Diabetes

Krom, ki ga najdemo v pivskem kvasu, je zelo koristen za ljudi z diabetesom. Poskrbel bo namreč za vzdrževanje idealne ravni sladkorja v krvi in tako zmanjšal potrebo po dodajanju večjih količin inzulina.


Prekomerna telesna teža

Še ena pomembna razlika med pivom in pivskim kvasom je, da pivo povzroča kopičenje odvečnih kilogramov, medtem ko vam pivski kvas pomaga, da jih lažje izgubite. Glavni razlog za to je visoka vsebnost beljakovin in vlaknin v pivskem kvasu. Še posebej koristno je, da pivski kvas zaužijete pred telesno aktivnostjo. Pivski kvas vam pri izgubi kilogramov pomaga tudi zaradi že omenjenega kroma, ki preprečuje prevelika nihanja sladkorja v krvi, kar lahko povzroči prenajedanje.

Težave z lasmi in nohti

Verjetno najbolj znan pa je pivski kvas po svojem vplivu na zdravje in lepoto las ter nohtov. Če so vaši lasje tanki in poškodovani ali opažate prekomerno izpadanje las, morate v svojo prehrano vsekakor vključiti prav pivski kvas. To velja tudi za težave s krhkimi, lomljivimi nohti.

VEČ VSEBIN: