Pitje čaja zmanjšuje smrtnost za 24 odstotkov

Ugotovili so, da pitje čaja zmanjšuje smrtnost v primeru bolezni, ki niso srčno-žilne. Študijo, izvedeno na 13 tisoč ljudeh, je predstavil profesor Nicolas Danchin iz Francije.


pitje čaja

»Če imate možnost izbire med kavo ali čajem, je verjetno bolje, da pijete čaj. Kava ​​in čaj sta pomembna sestavna dela našega načina življenja Ugotovitve o njihovih učinkih na srčno-žilno zdravje so se v preteklih raziskavah razlikovale,« priznava, vendar dodaja, da so tokratni rezultati res osupljivi. Raziskovalci so ugotovili, da so imeli pivci kave višje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni kot tisti, ki je niso pili, še posebej kadilci, saj so ugotovili tudi to, da gresta kava in cigareta z roko v roki (kar 57 odstotkov tistih, ki spijejo do štiri skodelice kave na dan, so kadilci, v primerjavi s 17 odstotki tistih, ki kave ne pijejo). Tisti, ki ne pijejo, so tudi telesno bolj aktivni, saj so ugotovili celo, da se fizična aktivnost »poveča« s številom popitih skodelic čaja na dan. Hkrati ima čaj vpliv na zmanjševanje krvnega tlaka.

Raziskavo so podaljšali in v šestih letih ugotovili, da pitje čaja splošno stopnjo smrtnosti zmanjša. »Čaj ima antioksidante, ki lahko zagotavljajo koristi za preživetje, pivci čaja pa živijo bolj zdravo, zato ne moremo odločno zaključiti, ali pitje čaja odraža rezultate ali gre za poseben profil osebnosti, a vseeno menim, da je bolje piti čaj kot kavo in se v najboljšem primeru morda odpovedati kar obojemu.«

VEČ VSEBIN: