Pet kazalnikov, da morate zamenjati službo!

Če se v službi počutite vedno slabše, niste motivirani in nikakor ne morete več prenašati šefa, je morda čas za zamenjavo. Preverite, katerih pet kazalnikov kaže na to, da je vaše delovno okolje nefunkcionalno in naravnost toksično.


Nova služba

  1. Nezdravi komunikacijski vzorci

Velike težave v komunikaciji pogosto izdajajo, da gre v delovnem okolju nekaj hudo narobe. Pomanjkanje komunikacije, zadrževanje informacij, posredno komuniciranje in podajanje zavajajočih informacij med zaposlenimi in nadrejenimi so znak, da je delovno okolje vse prej kot funkcionalno.

  1. Pravila in navodila ne obstajajo ali se jih slabo izvaja

Če v službi nihče ne ve točno, kaj je treba narediti, ali dobite različne odgovore na enaka vprašanja, ima podjetje velike težave na področju izvajanja pravil in navodil. Do tega lahko pride, ker slednja preprosto niso bila nikoli niti zapisana in obstajajo zgolj v spominu zaposlenih. Podjetje lahko ima priročnik z navodili, vendar se ga ne upošteva, saj nihče ni odgovoren za nadzor njegovega izvajanja. V podjetju, ki se spopada s takimi težavami, vladajo kaos, nedoslednost in slaba kakovost, kar se občuti tudi pri naročnikih oziroma kupcih.

  1. Organizacijo vodi nemogoč šef (ali več takih)

Nemogoči, celo toksični šefi, so zelo osredotočeni nase. Nase gledajo kot na pametnejše in bolj talentirane od ostalih. Rezultat tega je, da verjamejo, da si od podrejenih zaslužijo poseben tretma. Pogosto si jemljejo zasluge za tuj uspeh in manipulirajo z drugimi, da sami izpadejo v najboljši luči. Čeprav lahko za kratek čas delujejo zelo uspešni, se jim njihov odnos do delavcev sčasoma vrne kot bumerang – zaupanje in timski duh drastično upadeta, to pa se pozna na vseh področjih organizacije.


  1. Negativni komunikacijski vzorci

»Element« toksičnega delovnega okolja je tudi negativna komunikacija v podjetju, ki se kaže na različne načine. Pritoževanje zaposlenih postane vseprisotno, pojavljati se začneta cinizem in sarkazem, ki kažeta na pomanjkanje zaupanja v vodstvo organizacije. V zraku kipi nezadovoljstvo, vse skupaj pa se na koncu sprevrže v iskanje izgovorov in obtoževanje drugih. Nihče več noče prevzeti odgovornosti za lastna dejanja ali odločitve. Delavci prenehajo sodelovati, se umikajo ali zapustijo organizacijo.

  1. Delo negativno vpliva na vaše zasebno življenje

Ko je delovno okolje toksično, se to pozna tudi na zasebnem življenju. Na fizični ravni se to kaže kot težave s spanjem, pridobivanje teže in številne zdravstvene težave. Na čustveni ravni delavci izgubljajo pogum in voljo, kar se lahko sprevrže v depresijo. Nekateri postanejo bolj občutljivi in razdraženi ter težave kažejo skozi jezo. Drugi postanejo anksiozni in občutijo grozo vsakič, ko se spomnijo na delo. Tudi družinski člani in prijatelji opazijo, kako se je njihov sorodnik oziroma prijatelj spremenil in da je pod stresom. Ko delo začne vplivati na vaše zasebne odnose, je skrajni čas, da ukrepate.

VEČ VSEBIN: