Pet znakov, da bo vaša zveza dolgo trajala

Nekatere zveze se krasno začnejo, a hitro končajo. Druge na začetku izgledajo težje, ampak na dolgi rok delujejo.


Zveza

Zakaj se nekatere zveze obdržijo, druge propadejo? Kaj je skrivnosten recept za dolgotrajno zvezo?

Psiholog John Gottman je zadnjih 40 let posvetil proučevanju parov. Ugotovil je, da do večine ločitev ne pride zaradi različnih mnenj med partnerjema, ampak zaradi nesposobnosti komunikacije, s katero bi svoje drugačno mnenje partnerju predstavili na prijazen način. Poleg tega veliko ljudi skuša spremeniti partnerjevo osebnost glede na lastne želje, namesto da bi ga sprejeli takega, kot je. V svojih raziskavah je ugotovil, da srečno poročeni pari niso pametnejši, bogatejši ali bolj psihološko zviti. Njihova skrivnost je, da se v vsakdanjem življenju držijo dinamike, ki preprečuje negativnim mislim in občutkom, ki jih imajo v povezavi s partnerjem (vsi pari jih imajo), da bi nadvladali pozitivne. Gottman tak zakon imenuje čustveno inteligenten zakon.

Po Gottmanu povzemamo 5 znakov, ki kažejo, da ste v dolgotrajni zvezi:

  1. Drug do drugega ste spoštljivi. Pogovarjata se na prijazen in prijateljski način. Drug drugega obravnavata kot sebi enakega. Ko se pogovarjata, se čuti spoštovanje, ki ga imata drug do drugega.
  2. Se pritožujete, ampak ne kritizirate. Ko se nad čim pritožujeta, v to nikoli ne vpletata partnerjeve osebnosti ali karakterja. Če je partner pozabil plačati najemnino, se zavedate, da bo treba izboljšati časovno organizacijo in ne kritizirate njegovih osebnostnih lastnosti.
  3. Drug do drugega nista zaničljiva. Pogovarjata se v jeziku ljubezni – posmehovanje, zavijanje z očmi in boleči komentarji niso del vajine vsakdanje komunikacije.
  4. Ne zatirata drug drugega. Pri reševanju konfliktov imata prijateljski in sporazumen odnos. Zavedata se, da konflikti niso bojišče za merjenje moči, ampak priložnost, da spoznate še nek drug pogled, drugačen od vašega. Ko pride do razlik v mnenjih, se spomnita, da sta ekipa in ne na nasprotnih polih.
  5. Ne ignorirata se. Priznavata čustva drugega in mu prisluhneta, ko se pojavijo težave. Ko se sporečeta, se nikoli ne kaznujeta z molkom in ignoriranjem.

VEČ VSEBIN: