Pet zdravilnih učinkov morja

Ko govorimo o dopustu in poletju, najpogosteje pomislimo na morje. Prijetna atmosfera, ležanje na plaži in sončenje pa niso edini razlogi, zakaj se ljudje odločajo za dopust ob morju. Morska klima in morska voda namreč prinašata še številne druge pozitivne učinke na naše zdravje.


1. Morski zrak pomaga ljudem s težavami pri dihanju.

Morski zrak, kjer je prisotna večja vsebnost joda, ima običajno dober vpliv na bolnike, ki se soočajo z astmatičnimi napadi. Zaradi negativnih ionov v zraku lažje dihamo, smo bolj skoncentrirani, bolje spimo, imamo manj glavobolov, izboljšamo imunski sistem idr. Morski kraji so nenehno na prepihu, ki preprečuje kopičenje cvetnega prahu, zatorej je tam tudi možnost izbruha alergij zaradi cvetnega prahu majhna.

Zdravilni učinki morja

2. Plavanje v morski vodi preprečuje različne bolečine in pomaga pri hujšanju.

Plavanje v morski vodi pomaga pri soočanju z bolečinami v hrbtu, sklepih in mišicah, obenem pa zmanjšuje vnetja. Z omenjeno fizično aktivnostjo omogočimo boljšo cirkulacijo krvi in ob tem izničimo učinke stresa, okoljskih strupov ipd. Poleg bolečin se lahko ob zadostni aktivnosti rešimo tudi nekaj kilogramov, ki smo jih morda pridobili zaradi odličnih morskih dobrot.

3. Morska voda zdravi kožne bolezni.

Zaradi številnih mineralov, denimo magnezija, kalija, kalcija in železa, morska voda, ki odpira kožne pore in s tem omogoči izločanje strupov, dobro omili učinke kožnih bolezni, kot sta denimo ekcem in luskavica. V kombinaciji z zmernim soncem mnogim pomaga tudi pri zdravljenju aknaste kože.


4. Sonce omogoča zadostno količino vitamina D.

S »pametnim« sončenjem (zgodaj dopoldne in pozno popoldne), kar pomeni deset minut dvakrat do trikrat na teden od aprila do septembra, pridobivamo vitamin D, ki je pomemben pri preprečevanju številnih bolezni, denimo multiple skleroze, diabetesa, bolezni srca ipd.

5. Morje na splošno pomirja.

Vonj po soli in borovcih ter ostalih aromatičnih rastlinah, prijeten veter in sonce nas pomirjajo ter nas obenem napolnijo z energijo, ki jo potrebujemo, ko se ponovno vračamo na delovno mesto/v šolo ter se soočamo z vsakdanjimi skrbmi.

Si letos še niste privoščili oddiha? Morda najdete pravi kotiček za vas tudi spletni strani Oglasnik, kjer lahko najdete kar nekaj možnosti za preživljanje dopusta ob morju.

VEČ VSEBIN: