Pegasti badelj za zdrava jetra in razstrupljanje

Zoper težave z jetri nam je narava ponudila čudovito pomoč – pegasti badelj. V semena pegastega badlja je skrila posebno snov, ki ščiti jetra pred strupi, jih obnavlja in spodbuja njihovo delovanje. S svojim vsestranskim delovanjem je ta največji osat edinstven pomočnik, ki se na različne načine uporablja že od časa Kristusovega rojstva.


Pegasti badelj čisti in zdravi bolezni jeter

Kje ga lahko najdemo

Pegasti badelj se v Sloveniji samoniklo pojavlja dokaj redko in le na Primorskem. Rad ima sončne lege, raste tudi na revnih kamnitih tleh in ob poteh, če ima priložnost, pa se precej bolj razbohoti in razraste na obdelani zemlji, zraste pa lahko tudi več kot meter in pol. Za gojenje v vrtu je dokaj preprost in nezahteven. V zahvalo za vsak obisk pri njem pa vas bo prav močno zbodel, saj ima tako na listih kot ob cvetu polno močnih, tudi več centimetrov dolgih bodic. Zato vam predlagam, da ga v vrtu ”pospravite” na čim bolj odročno mesto.

Če želimo pridelati čim več semen, ga sejemo že leto prej avgusta ali septembra. Tako bo jeseni razvil le rozeto, naslednje leto pa se bo bogato razrastel. Precej manj (ampak vseeno nekaj) pridelka semen pa dobimo s spomladansko setvijo. Sejemo ga zgodaj, najkasneje aprila, lahko pa tudi že marca začnemo s pripravo sadik v lončkih.

Njegove liste nabiramo, dokler so mladi in lepo zeleni, cvetni koški pa so primerni za spravilo takrat, ko se barva cveta spremeni v bledo rjavo barvo. Te cvetne glavice nato posušimo in potem s pomočjo najdebelejših rokavic in npr. vilic izdolbemo te hvale vredna semena.


Za zdravljenje jeter uporabna le semena

Čeprav lahko nabiramo tudi liste tega čudovitega osata, vsebujejo le semena posebno snov, imenovano silimarin, ki deluje proti številnim jetrnim strupom, in sicer tako, da krepi celično steno in tako preprečuje vstop strupov v celico, poleg tega pa spodbuja obnavljanje jetrnih celic ter lovi proste radikale.

Pripravki iz semen tako ugodno vplivajo pri različnih poškodbah jeter, kot so zamaščena jetra, jetrna ciroza in toksične poškodbe z različnimi zdravili. Pegasti badelj je priporočljiv tudi za tiste, ki imajo težave z žolčnimi kamni. Semenom se pripisuje tudi sposobnost ohranjanja zdravih jeter pri različnih funkcionalnih motnjah, zlatenici, žolčnih kolikah in podobnih obolenjih.

Pegasti badelj - semena

Kako ga pripravimo

Silimarin ni vodotopen, zato uživanje čaja pri obolenjih jeter ni učinkovito. Semena badlja zato uporabljamo tako, da 1 čajno žličko semen zdrobimo v možnarju in jih pojemo, in sicer tako, da jih dodamo hrani, npr. jogurtu, ne preveč vroči juhi, rižu ipd. Zdrobljena semena posujemo po že pripravljeni hrani in jih ne kuhamo. Na dan zaužijemo 3-krat po 1 čajno žličko zdrobljenih semen. Neprekinjeno jih jemljemo vsaj 3 tedne, ob hujših težavah lahko tudi do dva meseca. Potem pa terapijo za vsaj teden dni prekinemo in jo ponavljamo po potrebi.

Iz semen pegastega badlja lahko pripravimo tudi tinkturo, in sicer semena zdrobimo, jih damo v kozarec ter prelijemo v razmerju 3 (domače 45% žganje) : 1 (zdrobljena semena). Pripravek pustimo stati na temnem in toplem mestu vsaj 3 tedne, precedimo in uporabljamo ½–1 čajno žličko 3-krat dnevno, tj. prav tako dolgo, kot se jemljejo zdrobljena semena.


Ker alkohol škoduje jetrom, nekateri raje pripravijo olje iz zdrobljenih semen. Postopek je enak kot pri tinkturi, le da namesto domačega žganja uporabimo kakovostno (običajno je to oljčno) olje.

Iz listov in korenin pa se pripravlja običajen čaj kot poparek – torej suhe liste in/ali korenine prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut.

Kljub visoki koncentraciji zdravilnih učinkovin pegasti badelj nima nobenih nezaželenih stranskih učinkov in se priporoča tudi za daljše zdravljenje jetrnih obolenj. Kakšni so učinki na plod v času nosečnosti, še ni dovolj raziskano.

Pegasti badelj tudi za želodec, pljuča, golenske razjede, zbadanje v rebrih …

Pegasti badelj se za zdravilne namene vzgaja že od srednjega veka, in sicer ga je takratni mojster zdravilnih rastlin Paracelsus priporočal pri ”notranjem zbadanju” – to je nekoč pomenilo verjetno vnetje pljučne in rebrne mrene. Kasneje so ga uporabljali tudi za zdravljenje melanholije.


Znani pater Ašič nam čaj iz listov svetuje ob želodčnih težavah, saj listi vsebujejo grenčine, ki spodbujajo delovanje presnove. Tovrsten čaj se lahko uporablja tudi pri vneti vranici in bolnem žolčniku. ”Tudi ženske lahko s pridom uporabljajo tovrsten čaj pri belem toku, boleznih maternice in izostali menstruaciji,” še dodaja izkušeni pater.

Osebno poznam ljudi, ki so z uživanjem zmletih semen uredili nivo holesterola v krvi. Silimarin vpliva predvsem na povečanje koncentracije HDL-holesterola v krvi, zmanjša pa nivo LDL- in skupnega holesterola v krvi.

Zdrobljena semena pegastega badlja lahko uporabljamo tudi zunanje, in sicer ga potresamo po golenskih razjedah in tako spodbujamo celjenje ter tvorbo novega tkiva. Pri težavah s krčnimi žilami pa si lahko pripravimo močnejši čaj (iz semen ali/in listov), vanj namočimo bombažno krpo in jo damo kot obkladek na boleče žile. Ko se krpa osuši, jo zamenjamo, in to lahko ponavljamo večkrat dnevno, vse dokler bolečina ne poneha.

Zdrobljena semena pegastega badlja so tudi prva pomoč pri zastrupitvi z gobami, še posebej z mušnicami. Seveda je treba takoj k zdravniku, kjer zdravljenje nadaljujejo z infuzijo silimarina. Jemanje semen pegastega badlja je le kot pomoč zdravnikovim ukrepom, ki so v tem primeru nujno potrebni.

Cvetne glavice kot delikatesa, listi namesto špinače

Pegasti badelj lahko uporabimo tudi v kuhinji, in sicer lahko mlade cvetne glavice, ki so komaj začele cveteti, pripravimo podobno kot artičoke. Najprej jim odrežemo bodice na listih, jih operemo in damo v krop, ki smo mu dodali sol, malo jabolčnega kisa, nekaj zrn popra, olivno olje in rezine bio limone. Kuhamo 20 minut. V tem primeru pojemo tako cvetne glavice kot juho.

Lahko pa jih pripravimo tudi s prelivom, in sicer cvetnim glavicam prav tako odrežemo bodice in jih damo v krop, ki smo mu dodali le limonin sok. Kuhamo jih 20 minut. Preložimo jih na krožnik in jih prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da na ogreto olivno olje dodamo 4 stroke strtega česna in 10 dag drobtin, premešamo, dodamo sok pol limone, 1/2 dl vina, lovor, poper in sol, 1 dl vode ter prevremo. Po vrhu lahko posujemo še z na drobno nasekljanim peteršiljem.

Tudi mladim listom najprej odstranimo male trne in jih nato blanširamo ter uporabljamo kot špinačo. Priznam, da jih še nisem preizkusila, ampak upam, da jih bom čim prej.

Marijin osat

Ta čudoviti osat v sebi skriva še marsikaj, in sicer legenda govori, da je pomagal Mariji in Jezusu, ko je Marija iskala primeren prostor za dojenje. Osat je to opazil in ju je s svojimi listi zakril ter zaščitil. Ker je nekaj kapljic mleka padlo na zel, ima še danes bele lise in črte. In rečeno je, da čaj iz njegovih listov ter korenin spodbuja tvorbo mleka in je tako priporočljiv za vse doječe mamice.

Ta veliki osat pa je tudi zelo zaščitniški do svojih semen. Skrbno jih skriva med številnimi ostrimi trni in kdor jih želi dobiti, se tudi pri močnih rokavicah ne more izogniti krvavim prstom. Zato so semena domačih zeliščarjev običajno bistveno dražja od uvoženih. Ampak običajno tudi bistveno bolj kakovostna.

Napisala: Monika Mulej, zeliščarka

VEČ VSEBIN: