Pametni telefoni dajejo supermoči vašim prstom

Ko preživljamo čas v stiku s svojimi pametnimi telefoni prek zaslona na dotik, to dejansko spreminja način, kako naši palci in možgani sodelujejo, so objavili v reviji Current Biology. Več uporabe zaslona na dotik v nedavni preteklosti se prevede neposredno v aktivnost velikih možganov, kadar se nekaj dotakne palcev in blazinic drugih prstov, kaže študija.


pametni telefoni

»Bil sem res presenečen nad obsegom sprememb, ki jih je uvedla uporaba pametnih telefonov,« je povedal dr. Arko Ghosh na univerzi v Zürichu v Švici in dodaja: »Pa tudi nad tem, koliko variabilnosti v možganskih signalih, ki jih sprožajo konice prsta, bi lahko enostavno razložili z opazovanjem sočasnega dogajanja na pametnem telefonu.« Ne samo, da ljudje nenadoma veliko uporabljajo svoje prste, še posebej palce, na popolnoma nov način, pač pa to počnejo veliko časa, iz dneva v dan. »Mislim, da moramo najprej razumeti, kako pogosti so osebni digitalni pripomočki in kako pogosto jih ljudje uporabljajo. Za nevroznanstvenike to pomeni, da ima digitalna zgodovina, ki jo nosimo v žepih, ogromno količino informacij o tem, kako uporabljamo prste.« Medtem ko so nevroznanstveniki dolgo študirali plastičnost možganov v strokovnih skupinah, pametni telefoni predstavljajo priložnost, da bi razumeli, kako običajno življenje oblikuje možgane običajnih ljudi.

S sodelavci dr. Gosh uporablja elektroencefalografijo (EEG) za snemanje odziv možganov na mehanske dotike na palec, kazalec in sredinec uporabnika telefona z zaslonom na dotik v primerjavi z ljudmi, ki teh še ne uporabljajo. Raziskovalci so ugotovili, da je bila električna aktivnost v možganih uporabnikov pametnih telefonov večja, če je šlo za dotik vseh treh prstov. Količina aktivnosti v skorji možganov, ki je povezana s palcem in kazalcem roke, je bila neposredno sorazmerna z intenzivnostjo uporabe telefona. Blazinica palca je bila celo občutljiva na nihanja iz dneva v dan: manj časa, ko je preteklo od intenzivne uporabe telefona, večji je bil potencial skorje, povezane z njo. Znanstveniki tako menijo, da tako uporaba digitalne tehnologije neposredno vpliva na senzorične procese možganske skorje.

VEČ VSEBIN: