Pa vi, radi jeste melono?

Prihajajo toplejši dnevi, ko si moramo nekaj časa vzeti tudi za osvežitev. Nekateri v vročini radi posežejo po sladoledu ali osvežilnem napitku, dobrodošle pa so tudi različne vrste sadja. Med njimi je tudi melona.


Melona

Hranljivo (in zdravo) živilo

Melona je eden izmed najbolj priljubljenih sadežev, predvsem zaradi všečnega, sladkega okusa in različnih možnostih njene uporabe. Gre za hranljivo živilo, kljub temu pa je – podobno kot denimo lubenica – v veliki večini sestavljena iz vode. Poleg tega pa vsebuje še nekatere koristne sestavine, kot sta vitamina A in C ter kalij.

Ravno zaradi tega je melona pogosto na dietnem jedilniku, po njej pa posegajo tudi tisti, ki želijo z izbrano prehrano prečistiti svoje telo.

V solati ali z mesom

In na kakšne možne načine lahko jemo melono? Najbolj običajen in preprost način je ta, da sadežu odstranimo lupino ter koščice in ga narežemo na poljubno velike dele. Melono lahko uporabimo tudi kot eno od sestavin za osvežilno solato, v katero lahko po želji vmešamo tudi drugo sadje, na primer lubenico in limonin sok, ter sir. Nekateri iz melone in nekaterih drugih sestavim pripravljajo tudi svojevrstni čaj.


Melono pa lahko kombiniramo tudi z mesnimi izdelki. Še posebej primeren je pršut, katerega ovijemo okoli grisinijev in serviramo z narezano melono.

Pa dober tek!

VEČ VSEBIN: