(O)zdravimo se sami!

Vsako jesen in zimo stopimo v obdobje prehladov. Virusne in bakterijske okužbe jemljemo kot nekaj samoumevnega, nekaj, kar nas doleti vsako sezono. Obolenje sprejmemo kot nadlogo, ki bi se je radi čim prej znebili. Tako posegamo po razno raznih pripravkih, ki nam obljubljajo takojšnje boljše počutje in nadaljnjo zaščito pred obolenji. Žal pa s tem svojemu telesu ne naredimo nič dobrega. Namesto, da bi mu dovolili počitek, ga umetno vzdržujemo v ravnovesju, zaradi česar se počutimo zdrave. Da zbolimo, je znak padca našega imunskega sistema. Ta nastane predvsem zaradi stresa in neprimerne skrbi telesa.


Zdravilne roke

Poslušajmo svoje telo

Čas, ki ga namenjamo samo sebi postaja iz dneva v dan krajši. Da bi si dovolili biti doma teden dni, kot traja na primer viroza ali prehlad, se nam zdi že popolnoma nemogoče in potratno, še več, zaradi vseh mogočih pripomočkov, ki nas že skorajda v nekaj urah postavijo, pokonci smo že čudni, če si dovolimo, da bomo obolenje staromodno preležali doma.

Ko zbolimo, telo kliče po počitku. Nikakršna kemija ne more tega nadoknaditi. Telo se mora spočiti in umiriti vse stresne dražljaje, ki so ga stresali v krajšem ali daljšem obdobju. V času ležanja uživajmo raje domače pripravke, ki vsebujejo zgolj naravne vitamine in hranilne snovi. Našega telesa ne bodo dodatno obremenjevala, hormonsko ravnovesje se bo stabiliziralo, ledvica in nadledvični žlezi pa se bodo lahko v miru znebili odvečnega stresa.

Kaj nam bolezen kaže?

Naslednji korak je, da pomislimo kako smo preživljali zadnje tedne, preden smo zboleli. So bili hektični, zaznamovani s stresom, občutkom, da nismo imeli kontrole nad svojim življenjem, da smo hiteli iz opravka na opravek, se razdajali za potrebe drugih, nase pa popolnoma pozabili? Kako in s čim smo se prehranjevali? Smo v dnevni naglici pozabili na prehrano ali na hitro posegli po vnaprej pripravljeni ali hitri hrani? Smo ob jedi uživali ali smo jo samo metali vase, misli pa so bile nekje v preteklosti ali v prihodnosti? Vse našteto so načini, s katerimi zgubimo pristen stik s samim seboj in pozabimo na naše potrebe. Za sebe nimamo več niti toliko časa, da bi zaznali, kaj se z nami dogaja.


Ko so naše misli raztresene in nemirne in ko je naše telo v napetosti, se nivo stresnih hormonov naglo dviga. Telesno ravnovesje se v hipu poruši in zaradi stanja organizma kar ne najde poti nazaj v ravnovesje. S tem, ko zanj ne poskrbimo niti s polnovredno hrano, ki bi ga napolnila z energijo, ga z osiromašeno hrano še dodatno utrujamo, saj mu ne dajemo nič dobrega, v večini primerov zgolj sladkor v takšni in drugačni obliki. Ta nam sicer za nekaj časa da zalogo energije in umske moči, a kmalu pride še večji in globlji padec kot pred tem.

Poiščimo vzrok bolezni

Taka nihanja nas čustveno in telesno iz dneva v dan izčrpavajo, dokler ne pridemo do trenutka, ko je imunski sistem že popolnoma osiromašen in se naše telo sesede. A tudi to nas ne ustavi; ob misli, kaj moramo še vse postoriti, odhitimo po vse mogoče kemične pripravke, ki naše telo umetno dvignejo gor. Pri tem vsa utrujenost in oslabelost imunskega sistema ostaneta, ki se zgolj nalagata v telesu. In sčasoma zbolimo za nečem hujšem kot je (zgolj) prehlad ali viroza, na primer obolenje ledvic mehurja ali pojav migrene, ki so posledica prekomernega stresa. Simptomi se širijo po telesu toliko časa, dokler se ne odločimo, da bomo ozdravili ali ozavestili vzrok bolezni. Takrat se pričnemo obračati nazaj k sebi in spoznavamo, da je za ravnovesje psihofizičnega počutja pomembna skrb in nega misli ter občutkov, kjer ne dovolimo več, da bi stres krojil naš vsakdan in nas potiskal v občutke nemoči in obupa. Za to pa so potrebni vztrajnost, samodissciplina ter predvsem samospoštovanje, kjer postavimo sebe na prvo mesto.

VEČ VSEBIN: