Osteoporoza – samo kalcij ni dovolj

Osteoporoza je zelo pogosta bolezen, pri kateri postajajo kosti vedno krhkejše, kar pa povzroča, da se poškodujejo, nalomijo, počijo …


Kalcij pomembno vpliva na zdravje kosti, vendar za njegovo učinkovito absorpcijo potrebujemo še druge vitamine in minerale – predvsem vitamin D in magnezij.

Veliko ljudi jemlje prehransko dopolnilo iz kalcija, saj se na stara leta želi izogniti kronični bolezni kosti, osteoporozi. Če ste med njimi tudi vi, imejte v mislih, da kalcij brez drugih vitaminov in mineralov ne more narediti veliko. Kalcij se lahko absorbira iz prehranskega dopolnila v telo samo ob prisotnosti vitamina, ki pa se aktivira z magnezijem. Če sta ta dva pogoja izpolnjena, začne nastajati hormon kalcitonin, ki poveča prehajanje kalcija v kosti.

Osteoporoza in zdravje kosti

Ne sme manjkati niti vitamin K2

Za močne kosti je pomembna tudi vsebnost vitamina K2. Njegovo pomanjkanje namreč ovira transport kalcija do tja, kjer ga potrebujemo. Kalcij se v takem primeru začne kopičiti na mestih, kjer ni potreben (npr. v arterijah) in nam škodi. Če želite zdrave kosti, poskrbite za to, da bo vsaka od naštetih komponent v ravnovesju. V telo jih vnesite s pomočjo uravnotežene prehrane.


Osteoporoza in hrana za zdrave kosti

Najboljši način za to, da dobite vitamine in minerale, ki so potrebni za absorpcijo kalcija, je z naravno in ne procesirano hrano. Če uporabljate dodatke, se ne zanašajte izključno nanje – pomembno je tudi to, kar je na vašem krožniku. Težava prehranskih dodatkov je tudi ta, da se ob pretiravanju z njimi hitro poruši ravnovesje vitaminov in mineralov.

Vitamin D

Vitamin D lahko proizvajamo sami, če smo zadostno izpostavljeni sončni svetlobi. Da ga tvorimo dovolj, moramo imeti 20 odstotkov kože izpostavljene sončni svetlobi vsak dan 30 minut. Ne sončite se, ko je sonce najmočnejše. Vitamin D bo nastajal tudi, ko sonce prehaja skozi oblake.

Vitamin D najdete tudi v hrani, bogati s klorofilom (zelene alge, zelenolistnata zelenjava). Ta vitamin je lahko sintetično dodan tudi mleku.

Magnezij

Magnezij se prav tako nahaja v hrani, bogati s klorofilom. Dobri viri magnezija so: morske alge (tudi v posušeni obliki), stročnice, polnozrnati izdelki, oreščki, semena, listnata zelenjava.


Kalcij

Kalcij najdete v morskih rastlinah in algah (npr. hijiki, wakame, kelp, kombu, spirulina), jajcih, skuti, jogurtu, posušeni pšenični travi, ječmenovi travi, sardinah, lososu, mandljih, brazilskih oreščkih, sončničnih semenih, peteršilju, repi, vodni kreši, kodrolistnem ohrovtu in okri.

Imejte v mislih, da bo absorpcija kalcija iz teh živil uspešna samo ob uživanju veliko zelenolistnate zelenjave.

Za zdrave kosti je pomembno tudi gibanje

Za ohranjanje kostne mase je pomembno tudi gibanje (hoja, dviganje uteži …) – vendar z njim ne pretiravajte, preden se vaše telo ne regenerira, saj ima to lahko nasproten učinek. Fizična aktivnost v kombinaciji s pravo hrano je torej recept, kako do zdravih kosti. Prehranskih dodatkov se poslužujte samo, če s hrano ne dobite dovolj kalcija ali komponent, potrebnih za njegovo absorpcijo.

VEČ VSEBIN: