Organizirajte si življenje

Če se znamo dobro organizirati, si tako lahko zelo poenostavimo življenje. Ko naše življenje ni organizirano tako, kot bi si želeli, smo namreč veliko bolj pod stresom in v končni fazi se ne moremo več osredotočiti na nič.


A ko si enkrat organiziramo življenje in ujamemo tisti pravi ritem, se zdi, da stvari začnejo teči bolje. Postanemo bolj učinkoviti, lažje se osredotočamo na vse delovne naloge. Tako si ustvarimo nek red ter smo veliko bolj umirjeni in delovno učinkoviti.

Zakaj je dobra organizacija tako zelo pomembna in kako si z njeno pomočjo lahko močno izboljšamo življenje:

  • Stres. Prevelika količina stresa v našem življenju negativno vpliva na naše zdravje. Če ste uspešno kos vsem obveznostim v svojem življenju, potem tudi doživljate manj stresa. Veliko manj vas skrbi, da vam stvari uhajajo izpod nadzora in da nanje nimate več nobenega vpliva.
  • Učinkovitost. Če ste sposobni uspešno predelati vse skrbi, ste tudi bolj učinkoviti pri opravljanju delovnih nalog. Ko se osredotočite le na eno nalogo in ji namenite vso svojo pozornost, ste resnično najbolj učinkoviti in nalogo opravite tako, kot je treba.
  • Odnosi. Dobri medosebni odnosi so zelo pomembni v našem življenju, tako zasebnem kot poslovnem. Najboljši način, kako poskrbeti za dobre medosebne odnose, je, da zgradimo zaupanje. Če smo dobro organizirani, se tudi veliko lažje držimo različnih dogovorov. In dobra organizacija se v veliki meri vrti prav okrog zavez, ki jih damo drugim (pa tudi sebi).

Organizacija

Kako si učinkovito organizirati življenje?

  • Najprej se je treba znebiti starih navad in vzorcev – le tako bomo naredili prostor za nove. Z nekaj vaje in vztrajnosti lahko brez težav usvojite nove, bolj pozitivne in storilnostno bolj naravnane navade.
  • Ustvarite red. Dobesedno. Ko potrebujete določeno stvar, ne želite izgubljati časa z iskanjem, ampak morate točno vedeti, kje imate kaj. Prav tako je zelo pomembno, da se znebite stvari, ki jih ne potrebujete in ki v vašem življenju predstavljajo le balast.
  • Ne odlašajte – naloge se lotite takoj. Če ste tudi vi med tistimi, ki radi odlašajo z delovnimi nalogami, potem je tole kot nalašč za vas. Zaradi tega, ker odlašamo, se hitro znajdemo v (časovni ali kakršnikoli drugi) krizi. Poskusite en teden vztrajati pri tem, da se čisto vsake nove delovne naloge lotite takoj in je ne prestavljate na poznejši čas. Ni treba veliko, pomembno je le, da se vsega skupaj resnično lotevate zavestno.
  • Vsako jutro naredite pregled vsega, kar vas čaka. Naj vam pride v navado, da si vsako jutro vzamete nekaj časa za to, da naredite seznam vseh stvari, ki vas čakajo tisti dan. Preglejte, kaj ste že naredili in kaj je še ostalo odprto.  Naloge razvrstite po njihovi pomembnosti in se jih lotite eno za drugo. Na ta način boste imeli jasen pregled nad svojim življenjem. Zdaj pa le pojdite v akcijo.
  • Zelo pomembno je tudi, da se držite enega načina, kako si boste beležili vse delovne naloge, sestanke in druga opravila. Lahko jim namenite poseben blok, lahko si vse shranite v mobilni telefon, ni važno. Pomembno je le, da imate vsa opravila, naloge in obveznosti zbrane na enem mestu.

Organizirati se, pomeni, da si stvari le zastavimo nekoliko drugače. Glavni namen dobre organizacije je, da si z njeno pomočjo močno poenostavimo življenje. Če imate v omari le pet oblačil, ne potrebujete neke posebne organizacije, če vas čakata samo dve obveznosti, ravno tako ne. Poenostaviti si življenje pomeni, da se odločate za stvari, ki so vam pomembne ter jih ustrezno umestite v svoje življenje. Ko enkrat v svojem življenju vzpostavite nek sistem, ki mu lahko zaupate, se lahko sprostite in popolnoma osredotočite.


VEČ VSEBIN: