Oreščki – kolikokrat si jih privoščite?

Oreščki v sebi skrivajo neverjetno bogastvo zdravilnih snovi in so obenem odličen prigrizek, ki nas hitro napolni z energijo. Preverite, kateri oreščki so nepogrešljivi za zdravje in boljše počutje.


Oreščki

Lešniki – odlična hrana za ženske

Ste lačni? Povrnite si energijo z lešniki, ki so prave male energijske bombice. Vsebujejo polno vitamina E, antioksidanta, ki krepi dihala in srčno-žilni sistem. Še posebej je pomemben za ženske, saj učinkovito blaži simptome PMS in krepi zdravje dojk. Poleg tega spodbuja cirkulacijo in koristi možganom. V lešnikih najdemo tudi vitamine B-kompleksa, ki izboljšujejo spomin, obnavljajo genski zapis in blažijo migrene. Vitamin B1 oziroma tiamin igra odločilno vlogo pri uravnavanju apetita. V lešnikih najdemo tudi folno kislino, zato so posebej priporočljivi za nosečnice. Naj dodamo, da se v lešnikih skrivajo tudi zelo pomembni minerali – kalcij, magnezij in železo.

Mandlji – polni pomembnih hranilnih snovi

Tudi mandlji nas napolnijo z energijo, poleg tega pa koristijo pri premagovanju prebavnih težav in uravnavajo živčni sistem. Kaj vsebujejo? Proteine, vlaknine in kar devet ključnih snovi za delovanje telesa – sem spadajo vitamini B, E, folna kislina, kalcij, baker, železo, magnezij, mangan, kalij, cink itd. Mandlji so zelo priporočljiv prigrizek med obroki, hitro vas bodo odvrnili tudi od sladkarij. Imejte jih vedno s seboj in jih pojejte, ko čutite, da vam primanjkuje energije. Mlete mandlje dodajte jogurtu ali solati, iz njih pa lahko pripravite tudi zelo zdrav napitek. Mandljevo mleko lajša črevesne krče in sindrom razdražljivega črevesja, sladko mandljevo olje pa ima blag odvajalni učinek in je kot odvajalo primerno tudi za otroke. Mandljevo olje je nepogrešljiva sestavina tudi v številnih kremah in lepotilnih maskah.

Orehi – znižujejo raven holesterola

Če imate povišano raven holesterola, so orehi kot nalašč za vas, saj pomagajo zniževati nivo slabega holesterola v krvi. Poleg tega koristijo pri težavah s črevesnimi zajedavci, cirkulacijo in srčno-žilnim sistemom. Če vas pestijo ekcemi ali dermatitis, je odlična rešitev orehovo olje, ki ga nanesete na kožo. V orehih se skrivajo vitamini B, E, K in, tako kot v lešnikih in mandljih, tudi folna kislina. V njih najdemo celo vojsko mineralov – kalcij, kalij, baker, železo, magnezij, selen in cink.


VEČ VSEBIN: