Omilimo artritis z vadbo

Z vadbo lahko precej omilite boleče sklepe pri artritisu, ki so posledica obrabljenega in poškodovanega hrustanca. Našteli vam bomo nekaj vaj, ki so primerne za vas, v primeru nenadne in močne bolečine pa z njimi nemudoma prekinite.


Vadba artritis

Raztezanje ramen

Stojte pokonci , pri tem naj bodo roke sklenjene za vratom, prsti na dlaneh pa prekrižani. Komolci naj bodo usmerjeni naravnost naprej. Počasi potisnite komolce nazaj in pri tem globoko vdihnite. V tem položaju vztrajajte približno 5 sekund, nato pa izdihnite in komolce premaknite v prvotni položaj. Če se med sabo dotaknejo, bo še toliko bolje. Vajo ponovite vsak dan vsaj trikrat.

Vaja za kolena

Dobro podporo kolenu boste zagotovili tudi s krepitvijo štiriglavih stegenskih mišic na sprednji strani nog. Usedite se na stol s trdim naslonom in pod koleno potisnite zvito brisačo. Nogo iztegnite in z dvignjeno vztrajajte 5 sekund, pri tem se ne držite za koleno. Nogo nato spustite in ponovite vajo z drugo nogo.

Vaje za gležnje

Tudi gibljivost oteklih gležnjev lahko vzdržujete z vsakodnevnimi vajami. Namestite se na stol z ravnim zaslonom, stopala naj bodo na tleh. Privzdignite sprednji del stopal, pete naj bodo na tleh. Stopala na petah najprej počasi zavrtite v desno, nato pa še v levo. Nato položite na tla še prste, pete pa privzdignite. V obe smeri zavrtimo še pete.


VEČ VSEBIN: