Okra, okusno zdravilo

Okra, znana tudi kot ženski prst, je vse bolj priljubljena rastlina, ki izvira iz Egipta, gojijo jo na toplih tropskih območjih že vse od 12. stoletja. Temno zeleno obarvani stroki so okusni, poleg tega pa tudi izjemno zdravi. Dokazano pomagajo pri sladkorni bolezni, obolenju ledvic, lajšajo simptome astme itd.


Okra

Hranilne vrednosti

Hranilna vrednost okre je impresivna. V stotih gramih rastline se skriva samo 30 kalorij, vendar pa je zraven tudi cela paleta hranil, in sicer 21 mg vitamina C, 3 g prehranskih vlaknin, 7 g ogljikovih hidratov, 2 g beljakovin ter dostojna količina folatov in magnezija. Okra je torej zelo hranljiva, hkrati pa nam pomaga ohranjati vitko postavo.

Okra je tudi zdravilo

Tudi zdravilne lastnosti okre so impresivne. Raziskave so dale obetavne rezultate pri zdravljenju in preprečevanju bolezni ledvic, antioksidanti v okri pa pomagajo pri boleznih in poškodbah jeter. Ugotovljeno je bilo tudi, da znižuje nivo glukoze v krvi, torej pomaga pri sladkorni bolezni. Dokazano pomaga tudi pri nekaterih simptomih astme, nekatere študije pa nakazujejo tudi na možen antidepresiven učinek te čudežne in okusne rastline.

Posadite okro na vrtu

Okro se danes dobi že v vseh bolje založenih trgovinah, vendar pa je precej draga. Preverjeno zelo dobro uspeva tudi pri nas, zato ni razloga, da je ne bi posadili tudi na svojem vrtu ali pa kar v loncu na balkonu. Okro posadite spomladi v manjše lončke, ko pa nastopi toplo vreme, jo presadite na vrt. Čudovite bele in rumene cvetove boste lahko občudovali že kmalu, saj bo prva trgatev nastopila že po dveh mesecih od sajenja. Plodove v obliki strokov lahko uporabljamo v omakah ali juhah, okra, pripravljena na indijski način s karijem, pa je svojevrstna specialiteta. Shranite jo lahko tudi v zamrzovalnik in nato uporabljate celo zimo.


VEČ VSEBIN: