Ogromno zdravstvenih težav ima svoj izvor v ustni votlini

Težave z zobmi so zelo neprijetne že same po sebi, a to ni edini razlog, zaradi katerega je skrb za ustno higieno tako pomembna. Premalo ljudi se namreč zaveda, kako velik vpliv na naše celostno zdravje ima zobovje. Pogosto se zgodi, da pride do zobne infekcije, ne da bi se ta kazala v obliki posebnih simptomov, a vaše zdravje je lahko kljub temu resno ogroženo. Infekcije namreč povzročijo oslabitev imunskega sistema, kar predstavlja nevarnost za razvoj številnih bolezni.


Bolezni izhajajo iz ustne votline

Ustna votlina predstavlja idealno okolje za razvoj škodljivih bakterij

Toplota in vlaga v ustni votlini sta kot nalašč za razmnoževanje bakterij. Če k temu prištejemo še občutljivost tkiva in pogoste šoke, ki jih povzroča zelo mrzla ali zelo vroča hrana, do težav ni več daleč. Do okužbe lahko tako pride mnogo hitreje, kot si lahko predstavljate. Še dodatno nevarnost predstavljajo amalgamske zalivke, zaradi katerih je vaš organizem izpostavljen izredno škodljivim učinkom živega srebra.

Infekcija v ustih ogrozi vaš celoten imunski sistem

Zobje so povezani s praktično vsemi organi in žlezami v vašem telesu. Tudi če ne zaznate nobenih težav, lahko ustna infekcija načne vaš imunski sistem. Pravočasno zdravljenje je v takšnih primerih nujno, zato ne bi smeli izpuščati rednih obiskov pri zobozdravniku, četudi imate občutek, da je z vašim zobovjem vse v najlepšem redu. Še pomembnejša pa je ustrezna in temeljita ustna higiena, ki predstavlja najboljšo obliko preventive, ko govorimo o različnih težavah z zobmi in dlesnimi. Ena od možnih posledic slabe ustne higiene, ki privede do infekcije, je razvoj avtoimunskih bolezni. Kot pove že samo poimenovanje, v takšnih primerih vaše telo dejansko napade lastne celice. Pride namreč do napake v delovanju imunskega sistema, zaradi katere so celice dojete kot tujek, ki ga je treba čim prej odstraniti. S tem pa možne posledice infekcij v ustni votlini še zdaleč niso izčrpane …

Pomanjkljiva ustna higiena kriva tako za fizične kot psihične bolezni

Še večjo nevarnost za vaše zdravje kot infekcija zoba predstavlja vnetje dlesni. V obeh primerih pa so lahko posledice zelo neprijetne. Med težave, ki se lahko pojavijo, sodijo srčno-žilne bolezni, diabetes, možganske bolezni (sem prištevamo tudi nevarnost za možgansko kap), osteoporoza, težave z arterijami, pljučnica in spontani splav. Zaradi nevarnosti slednjega morajo biti nosečnice še posebej pozorne na morebitne okužbe, ki se pojavijo v ustih.


Infekcije pa niso edini razlog, zaradi katerega pride do drugih zdravstvenih težav. Že omenjene amalgamske zalivke naj bi bile povezane s številnimi psihičnimi težavami, značilnimi za današnji čas. Tako lahko tisti, ki se spopadate z anksioznostjo ali depresijo, razloge za svoje počutje med drugim iščete tudi v ustni votlini. Negativni vpliv živega srebra na naš živčni sistem se lahko kaže tudi pri otrocih, pri katerih so vse pogosteje diagnosticirane težave, kot so motnja pozornosti in hiperaktivnost, kar je povezano tudi z učnimi neuspehi. Vidimo torej, da mnoge poti vodijo prav do naših ust, zato jim ne pozabite nameniti pozornosti, ki si jo zaslužijo.

VEČ VSEBIN: