Odpravite vzorce negativnega razmišljanja – 2. del

Z negativnimi vzorci mišljenja se bomo spopadli še v drugo (prvi del najdete tukaj). Preverite, če počnete katero od opisanih napak, ki vas omejujejo in silijo k negativnemu razmišljanju, in na kakšne načine jo lahko odpravite.


kako se znebiti negativnih vzorcev

  1. Paničarimo

Paničarimo takrat, ko naš glavobol pomeni, da imamo raka. Ali pa ko nismo uspešni na izpitu za avto in zaključimo, da nikoli ne bomo naredili izpita. To obliko negativnega razmišljanja pogosto spremlja na videz nedolžno vprašanje: »Kaj, če …?«. Ko v časopisu beremo slabo novico, nas prešine: »Kaj, če se to zgodi meni?«, »Kaj, če ugrabijo ravno moje letalo?«, »Kaj, če tudi moja hči zapade v slabo družbo?«, »Kaj, če ne bom nikoli dobil službe?«. Zdi se, da je domišljija pri paničarjenju brezmejna in vedno vodi k istemu cilju – tesnobi.

Rešitev: ko se zalotite, da razmišljate na tak način, se nemudoma vprašajte, kolikšna je verjetnost, da se nekaj zgodi. Položaj ocenite kar se da objektivno in možnost, da se nekaj zgodi, izrazite v odstotkih. Je verjetnost 5-odstotna (en primer na dvajset), 0,1-odstotna (en primer na tisoč) ali 0,001-odstotna (en primer na sto tisoč)? Ko boste to pretehtali, boste na vašo bojazen začeli gledati z razumom, ki je odlično sredstvo proti tesnobi.

  1. Pretiravamo

Ko majhnim in nepomembnim stvarem pripišemo prevelik pomen, pretiravamo. Primer tega je, ko majhno opombo spremenimo v kritiko katastrofalnih razsežnosti. Pretiravamo, ko na težave gledamo skozi teleskop, ki prikaže, da so večje, kot so v resnici in se zdijo skoraj nepremagljive. Nase in na svoje dobre plati pa gledamo skozi obrnjen teleskop, ki ustvari vtis, da je vse pozitivno minimalno.


Rešitev: začnite se izogibati besedam pretiravanja, kot so: »odvratno«, »grozno«, »srhljivo«, »strašno« ipd. Ko ste prepričani, da nečesa ne boste zmogli ali ne boste »preživeli«, si recite: »Jaz to zmorem« ali »Seveda bom tudi to preživel«. Človek je izjemno vzdržljivo bitje, ki lahko veliko preživi in veliko prenese – to nas uči tudi zgodovina. Strah, da nečemu ne boste kos, je torej odveč.

  1. Na stvari gledamo osebno

Na stvari gledamo osebno, ko se primerjamo z drugimi: »Veliko bolje kuha kot jaz«, »Otroci jo imajo veliko raje kot mene«, »Za svoja leta izgleda precej bolje kot jaz« ipd. Včasih je izid primerjave tudi nam v prid, npr.: »To delo opravljam veliko bolje od njega« ali »Bolje izgledam kot ona«. Takrat se počutimo, da smo za trenutek zmagali. V nasprotnem primeru pa se počutimo še manjše. Druga oblika takega razmišljanja je, ko vse povezujemo s seboj: ko krivimo sebe, da je otrok žalosten, ko sebe povezujemo z vsako pripombo, ki jo slišimo ipd.

Rešitev: prenehajte s primerjavami! Vsak ima svoje šibke in močne strani, zato je primerjanje nesmiselno. Na to se spomnite vsakič, ko se zalotite pri primerjanju z drugimi. Ženska, ki jo ocenite za lepšo od vas, ima gotovo katero šibkejšo točko. Primerjanje svojih šibkih točk z močnimi točkami drugih oseb je »idealen« način, kako si zbiti moralo. Če menite, da drugi z besedami ali dejanji merijo na vas, to preverite. Za šefovim mrščenjem morda stoji nek drug razlog in ne ta, da ste zamudili.

  1. Prekletstvo besede »moram«

Podlaga tega vzorca negativnega razmišljanja je seznam okostenelih pravil o vedenju, ki velja za vas in za vse ostale. Pri tem velja, da so pravila »prava« in je vsak odklon od njih nekaj slabega. Ljudje vam pogosto grejo na živce, saj se ne vedejo in ne razmišljajo po teh pravilih. Pogosto se zalotite pri ocenjevanju drugih in njihovih pomanjkljivosti. Seznam vaših lastnih pravil je težko uresničljiv tudi za vas. Pogosto vas preganjajo misli, kot so: »Biti moram zgled dobre mame«, »Biti moram idealen oče«, »Biti moram popoln študent«, »Za vsako težavo moram biti sposoben najti rešitev«, »Nikoli me ne sme nič prizadeti«, »Ko se zaljubim, moram biti večno zaljubljen«


Rešitev: še enkrat dobro premislite vsa vaša pravila in pričakovanja, ki vsebujejo besede »moram«, »treba je« in »moral bi«. Sprejeti morate, da pravila ne dopuščajo izjem in posebnih okoliščin. Če se želite izviti iz njihovega oklepa, za vsako pravilo najdite najmanj tri izjeme. Če vas jezi, da ljudje ne ravnajo skladno z vašimi načeli in vrednotami, se zavedajte, da ima vsak pravico do svojega »seznama« vrednot in načel. Vsak posameznik je edinstven, ima svoje potrebe in bojazni. Če je za vas nekaj pomembno, še ne pomeni, da bi to moralo biti vsem enako pomembno. Vsak ima pravico do lastnega mnenja, vendar mora dopuščati tudi možnost, da se je zmotil.

VEČ VSEBIN: