Odpravite se na izlet v Ljubljano: Tromostovje in Zmajski most

Bližajo se lepi dnevi in včasih imate lepe znamenitosti skoraj pred nosom. Morda se mimo njih vozite vsak dan, zato si vzemite nekaj minut in si preberite nekaj o prelepih Ljubljanskih znamenitostih. Pisatelj Goethe je nekoč rekel, da je lep most simfonija in Zmajski most ter Tromostovje sta dokaz te trditve. Gre za najbolj znana ljubljanska mostova, ki ju lahko uvrstimo tudi med najlepše.


Ljubljana Tromostovje

Mostovi vsakega mesta so vselej odsev zgodovine in kulture ljudi

Zmajski most velja za enega prvih ločnih armiranobetonskih mostov v Evropi in za edinstveno oblikovalsko stvaritev secesijske kulture na prelomu 19. in 20. stoletja. Prav vsi dogodki, povezani z gradnjo tega mostu, so pomembni za razvoj slovenske nacionalne zavesti, kot so mostovi vsakega mesta vselej odsev zgodovine in kulture ljudi, ki so v njem živeli ali pa še živijo.

Zgrajen je bil leta 1901 v času županovanja Ivana Hribarja, posvečen pa Francu Jožefu I. in že samo pogled nanj nam da slutiti, da gre za nekaj mogočnega. Bogastvo okraskov, napisov in vseh ostalih arhitekturnih elementov mostu vse od kandelabrov za svetilke in postavitev zmajev na vseh štirih vogalih dajejo vtis vzvišene in osupljive lepote, ki se dopolnjuje s celotnim mestnim okoljem in daje ljudem prijeten občutek.

Legenda o zmaju

Legenda pravi, da je pot na vožnjo po Ljubljanici zanesla tudi grškega junaka Jazona in ta je med potjo naletel na veliko močvirsko pošast, ki jo je med bojem ubil. In prav ta pošast je bila mogočen zmaj, ki je postal zaščitnik mesta Ljubljana.


Tromostovje, znamenitost, ki je ena od biserov mesta Ljubljane

Če se od Zmajskega mostu po Trubarjevi ulici odpravite proti centru mesta, boste kmalu prišli do Tromostovja, arhitekturne znamenitosti, ki je ena od biserov mesta Ljubljane. Trije mostovi, ki si jih je kot celoto zamislil arhitekt Jože Plečnik, veljajo za eno lepših ljubljanskih znamenitosti, saj središče Ljubljane, za katerega velja Prešernov trg, povezuje z drugo stranjo reke Ljubljanice oziroma s starim delom mesta.

Srednji most, ki je bil včasih imenovan Špitalski most, stari Ljubljančani pa so mu rekli kar Frančev most, je bil drugi zgrajeni most v Ljubljani, na njem pa so v preteklosti v 17. in prvi polovici 18. stoletja v majhnih kolibah živeli kramarji, strugarji in slaščičarji. Najprej se je obnove Špitalskega mostu lotil Giovanni Picco in otvoritev je bila leta 1942 obeležena z navzočnostjo takratnega nadvojvode Franca Karla in pospremljena s slavnostnim streljanjem iz Ljubljanskega gradu.

Najbolj znani slovenski arhitekt Jože Plečnik si je obnovo Špitalskega mostu zamislil kot poseben izziv. Most je namreč nenadoma postal premajhen za ves promet in vsi so ga želeli podreti, on pa je našel rešitev v gradnji dveh dodatnih mostov, ki ju je v celoto povezal z umetelno ograjo iz stebričkov. Ti stebrički trem mostovom še danes dajejo pridih celote. Zamaknjenima mostovoma za pešce je Plečnik dodal tudi po dvoje stopnišč in s tem Tromostovju dodal mediteranski pridih.

Čeprav je imelo Tromostovje tudi uporaben namen, to je boljši pretok prometa, se nam danes promet v jedru Ljubljane zdi kot znanstvena fantastika. Nič ni lepšega kot posedanje ob Prešernovem spomeniku, zatem pa sprehod prek mostu v stari mestni del. Brez skrbi se lahko zasanjano naslonite na ograjo, zrete širom mesta in občudujete lepote Ljubljane.


Viri:
Špela Kuhar in Rober Potokar: Arhitekturni sprehodi in ogledi, Gremo v mesto Ljubljana
Darinka Kladnik: Ljubljanske metamorfoze
Gorazd Humar: Zmajski most

VEČ VSEBIN: