Oda kavi

Kdo ne pozna toplega napitka, ki vas dvigne do neba? Ste tudi vi eden izmed ljubiteljev čarobnega napitka? Preberite si nekaj dejstev o kavi, ki vas bodo prepričala, da si takoj naročite še eno skodelico.


kava

Kava je napitek iz prevretih zmletih zrn rastline kavovca. Je tradicionalno poživilo, katerega pitje je za pivce obred. Redni pivci stežka začnejo dan brez skodelice potrebnega napitka – črne kave, kave z mlekom ali kave s smetano, lahko pa tudi kakšne hladne različice napitka, za katerega verjamejo, da jim dvigne energijo in razpoloženje. Sama beseda izhaja iz arabščine in pomeni vino iz zrn.

Stara zgodba pravi, da naj bi bilo odkritje poživila v kavi slučajno. Nek pastir, ki je pasel koze v Savdski Arabiji, naj bi potožil menihom, da njegove živali prebedijo cele noči in rahlo poplesavajo. Menihi so bili prepričani, da je čudno obnašanje povezano s hrano, zato so začeli pastirjeve koze spremljati. Našli so neko grmičje z rdečimi plodovi, ki so jih jedle živali. Eden od menihov je plodove prevrel in jih spil kot pijačo. Ugotovil je, da ga je tekočina obdržala budnega celo noč. Tako se je zgodba o kofeinu razširila po celem svetu. Danes poznamo več kot dvajset vrst priprave kave.

Kava je danes znana kot poživilo, ki nam daje moč. Pospeši bitje srca in dihanje (lajša astmo), maščobe pa razkroji v energijo. Vpliva tudi na naše ožilje in živčni sistem, saj izboljšuje prekrvavljenost. Vpliva tudi na hitrejše razmišljanje in večji pozornosti. Ker kofein zavira delovanje adenozina, izboljšuje razpoloženje in odpravlja depresijo. To pa še ni vse, saj kofein preprečuje določena rakasta obolenja. Strokovnjaki so se opredelili, da pozitivno vpliva na črevesje in žolčne kamne.


Ali veste, da ljudje vsakodnevno spijemo povprečno 2,3 milijonov skodelic kave na dan? Od tega je največ zaužitih med deveto in dvanajsto uro dopoldan. Veliko ljudi je odvisnih od nje, veliko pa pove tudi dejstvo, da je kava v svetu cenjena skoraj toliko kot nafta!

VEČ VSEBIN: