Razlogi, zakaj bi se morali ljudje več objemati

Kar priznajte: Nič ne dene tako dobro kot iskren in ljubeč objem. Kadarkoli objamemo partnerja ali z objemom pozdravimo prijatelja, se počutimo prijetno. Poleg tega, da nam objemi dajejo občutek varnosti in sprejetosti, pa ta gesta dela prave čudeže tudi v našem počutju. Ne glede na to, za kakšen objem gre, bi si morali ljudje na ta način čim večkrat izkazovati naklonjenost.


Pregovor »Jabolko na dan odžene zdravnika stran.« bi lahko brez kakršnekoli slabe vesti predrugačili in zapisali: »Objem (ali dva) na dan, odžene (ta) zdravnika stran.« Če se redno objemamo, zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, se bolje odzovemo na stres in izčrpanost, imamo bolj krepak imunski sistem, se bolj učinkovito borimo proti različnim okužbam in smo tudi na splošno bolje razpoloženi. Z le deset sekundnim objemom precej znižamo vrednost krvnega tlaka, daljši objemi pa so sploh blagodejni, saj se takrat začne sproščati hormon oksitocin, notranja napetost in posledično tudi raven stresnega hormona kortizola pa se zmanjšata.

objem

Zaradi objemov se zares dobro počutimo. Ljudje imamo potrebo po objemanju v krvi. Ko objamemo nekoga, se začne sproščati oksitocin, hormon naklonjenost, zaradi katerega se počutimo sprejete in ljubljene. Oksitocin je nevropeptid, ki spodbuja občutke predanosti, zaupanja in sprejemanja.

Več objemov – nižji krvni tlak. Hormoni, ki so v telesu sproščajo po objemanju, ne poskrbijo le za to, da nas preplavijo občutki sreče in zadovoljstva, ampak dobro denejo tudi našemu telesnemu zdravju. Objemi namreč pomagajo tudi zniževati krvni tlak.


Z objemi preženimo strahove in skrbi. Objemi lahko močno pomagajo tudi pri premagovanju strahu in izboljševanju posameznikove samopodobe. Objemanje, četudi gre le za najljubšo igračo, lahko močno zmanjša posameznikove strahove. Medosebni stik je še v posebno pomoč posameznikom, ki se srečujejo z različnimi vprašanji glede življenjskega smisla.

Objemi dobro denejo zdravju srca. Ko objamemo nekoga, nam včasih kar zaigra srce, vendar pa po rezultatih raziskave z Univerze v Severni Karolini, ta oblika telesnega stika tudi sicer dobro dene našemu srcu. Objemi so tako zares odlično zdravilo za srce.

Odrasli imajo največ od objemov. Izsledki raziskave, ki so jo opravili na Univerzi v Ohiu, objemi in dotiki postajajo ljudem iz leta v leto bolj pomembni. Starejši ko smo, bolj psihično ranljivi postajamo, zato nam telesni stiki vedno več pomenijo. Osamljenost, še zlasti v tretjem življenjskem obdobju, lahko močno poveča stres in tudi sicer negativno vpliva na naše zdravje. Objemi zbližujejo ljudi in jim dajemo občutek sprejetosti in ljubljenosti.

Z objemi zmanjšamo stres. Se vam zdi, da neki situaciji preprosto ne boste kos? Objemite nekoga. Ko se objemamo, takoj zmanjšamo raven stresnega hormona kortizola, ki nastaja v našem telesu. Z objemi prav tako poskrbimo, da se zmanjša napetost v telesu, mi pa se sprostimo.


Dojenčki, ki so jih starši veliko objemali, so kot odrasli redkeje pod stresom. Želite nekaj dobrega narediti za svoje potomce? Od najbolj ranega otroštva jih čim več objemajte. Številne raziskave so namreč že potrdile močno povezavo med dotiki in zmanjšanjem stresa, še posebej v najbolj rosnem obdobju življenja. Otroci, ki so bili deležni veliko objemov, se kot odrasli lažje soočajo s stresnimi obremenitvami.

Učinek objemov lahko primerjamo s smehom in meditacijo. Objemi nas učijo, kako biti prisotni tukaj in zdaj. Spodbujajo nas, da se prepustimo življenjski energiji. S pomočjo objemov prav tako lažje stopimo iz začaranega kroga nekega zakoreninjenega mišljenja ter se bolj povežemo s svojimi občutki, dihom in srcem.

VEČ VSEBIN: