Novi trend: »Bulletproof« kava

Razširil se je prehranski trend, ki deluje malce čudno, a mnogi pravijo, da vas bo bulletproof kava napolnila z energijo in nasitila vse do kosila. O kakšni kavi je govora?


Napitek, sestavljen iz kave, masla in smetane, deluje nenavadno, a okus je prijeten in občutek po zaužitju prav tako. Skuhajte si kavo, če se le da, ne turške, saj ima preveč usedline in vanjo potopite dve žlički masla. Dobro premešajte in dodajte stepeno smetano. Vse tri sestavine lahko damo v mešalnik in si naredimo nekakšno »smuti-kavo«. Nekateri vanjo dajo navadno maslo, drugi prisegajo na ghee maslo, spet tretjim je bližji okus kokosovega masla. Najbolj drzni kombinirajo celo dve vrsti masla v eni kavi.

Bulletproof kava

Napitek vsebuje skoraj 500 kalorij in je postal pravi hit med tistimi, ki sledijo dieti, v kateri se izogibajo ogljikovim hidratom in uživajo več beljakovin in maščob. Kremasta kava vas napolni z energijo in tako ne potrebujete dodatne hrane najmanj nekaj ur.

Recept prihaja iz Amerike. Dave Asprey je med potovanjem po Tibetu spil čaj z maslom in ugotovil, da ga je resnično napolnil z energijo, počutil se je bolje kot ponavadi. Kasneje je ustanovil podjetje Bulletproof in tako je nastala ta posebna kava. Pravi, da ni čutil potrebe po hrani, niti po prigrizkih.


Nekateri nutricisti pravijo, da bulletproof kava ne more nadomestiti pravega polnovrednega zajtrka, zato je veliko polemik okoli uživanja tega napitka. Opozarjajo tudi, da kava bolj pristaja v sklop zgoraj omenjenih diet, medtem ko se je morajo drugi izogibati. Maščobe se v simbiozi s sladkorjem in ogljikovimi hidrati namreč pretvorijo v maščobne zaloge.

VEČ VSEBIN: