Noni – superživilo iz Polinezije

Na Tahitiju in Havajih raste tropsko drevo, ki ga domačini imenujejo noni. Polinezijski zdravilci že dve tisočletji iz vseh njegovih delov pripravljajo jedi in zdravilne napitke. Raziskave so potrdile, da je noni vir ogromno snovi, ki so za zdravje izjemnega pomena.


Rastlina noni ima zelo značilne sadeže, podobne jajcem z izboklinicami. Dolgi so deset centimetrov ali več. Zreli sadeži imajo močan, oster vonj, ki vas lahko sprva odbije. A brez skrbi, nanj se boste hitro navadili. Noni vsebuje številne antioksidante in druge elemente, ki imajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja, dobrega razpoloženja in mladostnega videza. Uživate lahko sok tega sadeža ali čaj iz listov nonija. Na voljo je tudi noni v prahu.

Noni sadež

Zdravilne lastnosti nonija

Ker noni vsebuje veliko selena, ta rastlina pozitivno vpliva na zdravje in prožnost kože. Glikozidi zagotavljajo obrambo pred škodljivimi prostimi radikali. Kseronin pomaga ohranjati zdravje celic in sodeluje pri njihovi regeneraciji. Noni ima tudi razstrupljevalne (terpin), protivnetne (skopoletin) in antispetične (limonin, antrakvinoni) lastnosti. Zato je še posebej primeren za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom.

Sok dviga razpoloženje, čaj umirja

Svež noni in noni v prahu, ki jih pripravijo iz nonijevih sadežev, sta znana tudi po tem, da dvigujeta razpoloženje. Ti sadeži namreč spodbujajo izločanje hormona sreče, serotonina. Sok nonija, ki nastane s fermentacijo sadeža, ima izjemno močno protimikrobno in protiglivično delovanje. Celo večje kot kis ali vino, ki sta prav tako produkt fermentacije sadja.


V nasprotju s sokom, čaj iz nonijevih listov deluje izrazito sproščujoče. Ker nima ostrega vonja in okusa, ki je značilen za sadeže, lahko z njim brez težav zaužijemo vse zdravilne snovi, ki jih vsebuje ta rastlina. Nonijevi listi so bogati s flavonoidi in celo vrsto antioksidantov, ki varujejo pred škodo, ki jo na celicah puščajo prosti radikali. Čaj deluje tudi proti glivicam, mikrobom in bakterijam. Pomaga vzdrževati nivo krvnega sladkorja in ureja prebavo.

VEČ VSEBIN: